Μια βαθιά υπόκλιση στον Γουέιν Σόρτερ

 Σε αυτό το δεκαήμερο της απουσίας από τον κόσμο των ζωντανών ο Γουέιν Σόρτερ παραμένει ένας ολοζώντανος θρύλος της μουσικής

Μια βαθιά υπόκλιση στον Γουέιν Σόρτερ

Ο Γουέιν Σόρτερ γεννήθηκε το 1933 και πέθανε πριν από δέκα μέρες, στις 2 Μαρτίου. Πρωταγωνίστησε στις μεγάλες στιγμές της τζαζ, από τα τέλη της δεκαετίας του 50 πρώτα με τους Jazz Messengers κι ύστερα δίπλα στον Μάιλς Ντέιβις αλλά χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2000 για να φτιάξει ένα κουαρτέτο στο όνομά του.

Ο Γουέιν Σόρτερ ξεκίνησε ως έφηβος να παίρνει μαθήματα κλαρινέτου αλλά σύντομα μεταπήδησε στο τενόρο σαξόφωνο. Σε μια καριέρα που διήρκεσε πάνω από εξήντα χρόνια κατάφερε να χτίσει έναν μύθο που ελάχιστοι μουσικοί χτίζουν.

Επιδραστικός καλλιτέχνης με όλη την έννοια του όρου, συνέβαλε στο να εξελιχθεί η τζαζ σε αυτό που είναι σήμερα, μια τεράστια χώρα αυτοσχεδιασμού και προκλήσεων. Η απελευθέρωση των ήχων του μοιάζει σαν αβίαστη συνέπεια μιας πολύχρονης σπουδής και ζυμώσεων που σ' ένα χαρισματικό άνθρωπο σαν τον Σόρτερ ανοίγουν ένα νέο άγνωστο κόσμο.

Στις 20 Μαρτίου του 2003 το κουαρτέτο του Γουέιν Σόρτερ (Wayne Shorter - tenor & soprano sax Danilo Perez - piano John Patitucci - bass Brian Blade - drums) έδωσε μια παράσταση αθανασίας στο Boulder Thatre (στο Μπόλντερ του Κολοράντο), δοκιμάζοντας τις πιο τολμηρές αυτοσχεδιαστικές μανιέρες.