Τσάνο Πόζο: Ο κουβανός τζαζίστας που δολοφονήθηκε σ' ένα μπαρ

Μορφή της μεγάλης αυτοσχεδιαστικής μουσικής ο Τσάνο Πόζο έφυγε νωρίς από αυτό τον κόσμο.

Τσάνο Πόζο: Ο κουβανός τζαζίστας που δολοφονήθηκε σ' ένα μπαρ

Ο Ντίζι Γκιλέσπι πάσχιζε πάντοτε να βρίσκει εμπνευσμένους μουσικούς συντρόφους. Στα μέσα της δεκαετίας του 1940 επιχείρησε να συνδέσει τους αυτοσχεδιασμούς του μποπ με την κουβανέζικη μουσική.

Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, σε μια συνέντευξή του ο Γκιλέσπι θυμόταν ακόμα τον Κουβανό μουσικό κρουστών, συνθέτη και τραγουδιστή Τσάνο Πόζο. «Ήταν ένας πρωτοπόρος της κλάσης του Τσάρλι Πάρκερ. Ακόμα και τώρα χρησιμοποιώ μερικά πράγματα από αυτά που έκανε μολονότι έχει πεθάνει από το 1948».

Το 1948 ο εμπνευσμένος αυτός μουσικός και τραγουδιστής από την Κούβα δεν ήταν παρά 33 χρονών και ο θάνατός του δεν επήλθε από φυσικά αίτια. Τον πυροβόλησε και τον σκότωσε ένας πράκτορας στοιχημάτων ονόματι Εουσέμπιο Μουνιόθ μέσα σε ένα μπαρ του Χάρλεμ.

Είχε μετακομίσει στην Αμερική από την Κούβα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και στο διάστημα της παραμονής του εκεί, πρωτοστάτησε σε μια σειρά ηχογραφήσεις λάτιν τζαζ που επηρέασαν σημαντικά μουσικούς όπως ο Γκιλέσπι και ο Πάρκερ. Και να φανταστεί κανείς ότι τα πρώτα χρόνια στην πατρίδα του δεν του επιτρεπόταν «λόγω χρώματος» να ασκεί το επάγγελμα του μουσικού και να εμφανίζεται δημόσια με μουσικές μπάντες.