Λάζαρ Μπέρμαν - Η μεγάλη ρώσικη σχολή

Πιανίστας με εκτυφλωτική δεξιοτεχνία ο Λάζαρ Μπέρμαν είναι γνήσιο τέκνο της μεγάλης Ρώσικης σχολής.

Λάζαρ Μπέρμαν - Η μεγάλη ρώσικη σχολή

Η Ρώσικη ψυχή όπως εκφράστηκε μέσα από τη μουσική και τη λογοτεχνία είναι ίσως η πιο θαυμαστή καλλιτεχνική συνείδηση του 19ου και του 20ου αιώνα.

Ανάμεσα στους κορυφαίους Ρώσους μουσικούς φιγουράρει αναμφίβολα ο Ρωσοεβραίος πιανίστας Λάζαρ Μπέρμαν με την απαράμιλλη τεχνική και ευαισθησία του στο πιάνο.

Μουσικό όργανο που συνοψίζει το θαύμα της δυτικής πολυφωνίας, το πιάνο έχει καταφέρει μέσα στους αιώνες κλασικής μουσικής να αναδείξει εξέχοντες δεξιοτέχνες.

Όμως η δεξιοτεχνία δεν είναι μόνο η τρικυμία των δακτύλων ενός μουσικού, είναι και το άγγιγμα, κι αυτό φαίνεται πως ήταν ένα χάρισμα που διέθετε στο έπακρον ο Μπέρμαν.

Σε όλη του τη ζωή αυτός ο λαμπρός μουσικός έπαιζε με το σοβιετικό καθεστώς, που του στερούσε κατά καιρούς το δικαίωμα να περνά τα σύνορα, μέχρι που το 1990 ήρθε στην Ιταλία, εγκαταστάθηκε και απέκτησε την Ιταλική υπηκοότητα.

Οι εκτελέσεις του έργων του Λιστ, του Σοπέν, του Σούμαν, του Ραχμάνινοφ και του Μότσαρτ θεωρούνται πλέον εμβληματικές. Ο Λάζαρ Μπέρμαν πέθανε το 2005 σε ηλικία 75 ετών στη Φλωρεντία.