Έμιλ Γκίλελς - Ένας πιανίστας μα τι πιανίστας!

Ο πιανίστας με το τέλειο άγγιγμα χαρακτηρίστηκε από πολλούς ο Ρώσος πιανίστας Έμιλ Γκίλελς

Έμιλ Γκίλελς - Ένας πιανίστας μα τι πιανίστας!

Γεννήθηκε το 1916 στην Οδησσό από γονείς εβραϊκής καταγωγής και θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους πιανίστες όλων των εποχών. Άρχισε να μαθαίνει πιάνο από την ηλικία των πέντε ετών και είχε πολύ γρήγορη εξέλιξη, πράγμα που ανάγκασε τον δάσκαλό του να δηλώσει πως «γεννήθηκε για να γίνει, με την κατάλληλη δουλειά, ένας πιανίστας για τον οποίον σε λίγα χρόνια θα μιλά όλος ο κόσμος».

Έδωσε το πρώτο του κονσέρτο σε ηλικία 12 ετών. Το 1932 ο Ρουμπινστάιν επισκέφθηκε την Οδησσό και γνωρίστηκε με τον 16χρονο Γκίλελς. Η φιλία τους παρέμεινε δια βίου.

To 1939 o Ραχμάνινοφ τον έχρισε διάδοχό του ως πιανίστα, στέλνοντάς του το μετάλλιό του και το δίπλωμά του. Στα χρόνια του πολέμου ο Γκίλελς ψυχαγωγούσε τα σοβιετικά στρατεύματα. Είναι ένας από τους ελάχιστους μουσικούς στους οποίους το σοβιετικό καθεστώς επέτρεψε μεταπολεμικά να δώσουν ρεσιτάλ στη Δύση.

Ο Γκίλελς διέπρεψε και στη δισκογραφία, ηχογραφώντας κυρίως έργα Μπετόβεν, Σούμαν, Μπραμς, αλλά και Σκαρλάτι, Ντεμπυσύ, Ραχμάμινοφ και Προκόφιεφ. Η ηχογράφηση των Ουγγρικών Ραψωδιών του Λιστ θεωρείται πλέον κλασική στο είδος της.

Ο Γκίλελς έκανε δύο γάμους και από τον δεύτερο απέκτησε μια κόρη, την Έλενα η οποία ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα της εξελίχθηκε σε πιανίστρια διεθνούς φήμης.

Ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης πέθανε το 1985. Από το 1981 αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την καρδιά του.