Στέγη Ωνάση: George: το συλλεκτικό βινύλιο της παράστασης...

George: το συλλεκτικό βινύλιο της παράστασης των Ευθύμη Φιλίππου & Παναγιώτη Μελίδη (Larry Gus) στη Στέγη κυκλοφορεί στις 27 Ιανουαρίου.

Στέγη Ωνάση: George: το συλλεκτικό βινύλιο της παράστασης...

Ένας spoken word δίσκος με μουσικά ιντερλούδια και τον Ben Whishaw στον ρόλο του αφηγητή. Ο Ευθύμης Φιλίππου στο κείμενο, ο Παναγιώτη Μελίδης στη μουσική και ο Ben Whishaw ως αφηγητής δημιουργούν έναν μονόλογο επιστημονικής φαντασίας με μουσικά ιντερλούδια, ο οποίος γίνεται συλλεκτικός δίσκος από τη FourFour Records.

Ένας συλλεκτικός δίσκος από την αμερικανική εταιρεία FourFour Records και το Ίδρυμα Ωνάση γίνεται η αφορμή για μια πρεμιέρα στη Στέγη. Η ιδέα, η μουσική, το ύφος, η ιστορία και οι λέξεις έχουν την υπογραφή του συγγραφέα και σεναριογράφου Ευθύμη Φιλίππου και του συνθέτη Παναγιώτη Μελίδη (ή αλλιώς Larry Gus). Η συνεργασία τους επισφραγίζεται με τη συμμετοχή του διακεκριμένου με βραβεία BAFTA και Emmy ηθοποιού Ben Whishaw στον ρόλο του αφηγητή.

Όπως γράφουν οι ίδιοι για την ιδέα που έγινε βινύλιο: «Το "George" είναι ένας δίσκος που γεννήθηκε μέσα από μια συζήτηση του Ευθύμη με τον Παναγιώτη τον Δεκέμβριο του 2018. Πρόκειται για την ιστορία των τελευταίων ημερών της ζωής ενός άντρα ηλικίας περίπου 65 ετών, ενός άντρα που ονομάζεται Τζωρτζ. Ο Παναγιώτης έδωσε έναν σκληρό δίσκο με πρωτότυπη μουσική στον Ευθύμη και έπειτα ο Ευθύμης έγραψε το κείμενο, τον Νοέμβριο του 2019. Μια από τις πρώτες μουσικές ιδέες ήταν ένα κομμάτι με τον τίτλο "super soft guitar". Στη συνέχεια, όμως, η αρχική μορφή της μουσικής εγκαταλείφθηκε και το έργο γράφτηκε ξανά από την αρχή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Το έργο άλλαξε πολλούς τίτλους. Το μοναδικό τραγούδι του δίσκου γράφτηκε ειδικά για την Ανδρική Χορωδία Κέρκυρας. Η διάρκεια του δίσκου είναι 40 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα. Την αφήγηση έκανε ο Ben Whishaw στο Λονδίνο.

Μπορεί κανείς να θεωρήσει το "George" ως έναν δίσκο στην παράδοση των spoken word άλμπουμ της δεκαετίας του 1960 ή απλώς ως μια ιστορία που διηγείται ένα πρόσωπο εν μέσω μουσικών ιντερλουδίων, ενώ η σύνθεση της μουσικής είναι εμπνευσμένη από τα κοντσέρτα για όργανο του Handel, τις σονάτες του Scarlatti, τα έργα της Violetta Parra, του Moondog (και συγκεκριμένα αυτά για όργανο), του Sohail Rana και του Νίκου Ξυδάκη. Οι αλλαγές ακόρντων και τονικότητας στο τραγούδι που ερμηνεύει η Ανδρική Χορωδία Κέρκυρας αντικατοπτρίζουν την ιδιότυπη, παλινδρομική φύση των στίχων. Η ερμηνεία της χορωδίας είναι απέριττη, χωρίς χρήση εφέ, ηχογραφημένη σε μια μικρή αίθουσα του Δημαρχείου της Κέρκυρας τον Ιούλιο του 2020.

Ο Βασίλης Μαρματάκης επιμελήθηκε τον σχεδιασμό του εξωφύλλου τον Ιούνιο του 2021».

Ο δίσκος είναι διαθέσιμος από τις 27 Ιανουαρίου 2023 στο Onassis Shop και σε όλες τις μουσικές ψηφιακές πλατφόρμες.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Φωτογραφία: Πάνος Κέφαλος
Ευθύμης Φιλίππου
Ben Whishaw
Ηθοποιός
Ben Whishaw
Φωτογραφία: Πάνος Κέφαλος
Παναγιώτης Μελίδης (Larry Gus)
FourFour Records