Μην ξεχνάτε τον Αρτ Πέπερ

Αν υπάρχει ένας μουσικός που ξέφυγε από την επιρροή του Τσάρλι Πάρκερ και του Μάιλς Ντέιβις αυτός είναι ο Αρτ Πέπερ.

Μην ξεχνάτε τον Αρτ Πέπερ

Δεξιοτέχνης των πνευστών που έπαιζε το άλτο σαξόφωνο... στα δάχτυλά του αλλά είχε και ιδιαίτερη δεξιότητα στο κλαρινέτο δίνοντάς του μια πρωτόγνωρη ηχητική απόλυτα συμβατή με την τζαζ, δεν υπολειπόταν και στο τενόρο σαξόφωνο.

Ο Αρτ Πέπερ είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους άλτο σαξοφωνίστες στην Ιστορία της τζαζ και η εκτελεστική του δεινότητα συμπληρώνεται με τον πιο ιδανικό τρόπο από το οργιώδες συνθετικό του δαιμόνιο.

Γεννημένος το 1925 άρχισε να ακμάζει μουσικά την εποχή που αναδύεται τον μπίμποπ στην τζαζ. Έμεινε όμως μακριά από τη σφαίρα επιρροής του Πάρκερ, του Γκιλέσπι και του Ντέβις, εισάγοντας μαζί με άλλους το μουσικό ύφος που έμεινε γνωστό ως West Coast Jazz.

Κατά τα άλλα δεν πρωτοτύπησε ως προς τις βασικές του συνήθειες στη ζωή προερχόμενος από μια προβληματική οικογένεια με γονείς αλκοολικούς. Ο εθισμός του στην ηρωίνη τον έστειλε στη φυλακή 4 φορές όπου εξέτισε συνολικά 5 χρόνια. Άφησε πίσω του μια τεράστια δισκογραφία, μνημείο συνθετικής αλλά και δεξιοτεχνικής ικανότητας. Πέθανε το 1982 αλλά ο κόσμος της τζαζ δεν τον ξεχνά.

Ο Αρτ Πέπερ ως συνθέτης και σαξοφωνίστας είναι μια σχολή μόνος του.