Τζον Κολτρέιν: Το σαξόφωνο είναι ένα θηρίο που βρυχάται

Ούτε ο ίδιος ο Θεός δεν θα άλλαζε τον Κολτρέιν με οποιονδήποτε άλλο μουσικό.

Τζον Κολτρέιν: Το σαξόφωνο είναι ένα θηρίο που βρυχάται

Μπορεί να αραδιάσει κανείς εκατοντάδες ονόματα από τον μαγικό κόσμο της τζαζ και του αυτοσχεδιασμού. Πιανίστες, σαξοφωνίστες, ντραμίστες, μπασίστες, κιθαρίστες...

Κι έτσι να φτιάξει μια χώρα, μια φανταστική κομητεία σαν τη Γιοκναπατόφα του Φόκνερ. Τα σύνορά της ωστόσο δεν μπορεί παρά να διαγράφονται από το όνομα Τζον Κολτρέιν.

Όσο μακριά κι αν φτάσει η μαγεία του αυτοσχεδιασμού, όσο κι αν αποδομηθεί η ορθόδοξη αρμονία, όσο και αν γκρεμίζονται καθημερινά τα τείχη της Δυτικής πολυφωνίας, καμία πρόκληση, καμία ανατροπή, καμία μουσική αίρεση δεν θα διαβεί ποτέ αυτά τα νοερά σύνορα που έθεσε ο αρχιερέας Κολτρέιν.

Οι νότες του καθώς «διαβάζονται» από τον ανθρώπινο νου και μας κατακλύζουν έρχονται πάντα από ένα απροσδιόριστο μέλλον, όπως και τα Σαιξπηρικά δράματα ή οι ήρωες του Ντοστογιέφσκι και τα πρόσωπα από την τέχνη του Βελάσκεθ. Και είναι νότες βαρυσήμαντες σαν ήχοι μιας καμπάνας που μας καλεί σε μια μεγάλη συνάντηση.

Ο Τζον Κολτρέιν, αυτός ο πρίγκιπας του γαλάζιου συρμού... πάνω στον οποίο ταξιδεύουν επίσης ο συγκλονιστικός Μακόι Τάινερ, στο πιάνο, ο Έλβιν Τζόουνς στα ντραμς και ο Στήβ Ντέβις στο μπάσο.

My Favorite Things · John Coltrane My Favorite Things ℗ 1961 Atlantic Recording Corporation for the United States and WEA International Inc. for the world outside of the United States. Drums: Elvin Jones Soprano Saxophone: John Coltrane Piano: McCoy Tyner Producer: Nesuhi Ertegun Unknown: Phil Iehle Bass Guitar: Steve Davis Unknown: Tom Dowd Writer: Oscar Hammerstein II Writer: Richard Rodgers