Φεστιβάλ μπαρόκ από τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός

Φεστιβάλ μπαρόκ μουσικής στην Αθήνα από τις 15 έως τις 20 Νοεμβρίου

Φεστιβάλ μπαρόκ από τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός

Ένας «εξωτικός κήπος» από μπαρόκ όργανα και οργανική μουσική θα «ανθίσει» στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός (Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα) στις 15, 18, 19 και 20 Νοεμβρίου. Εκεί θα φιλοξενηθεί το Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, o επιτυχημένος θεσμός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του πολύπλευρου και ιδιαίτερα δραστήριου καλλιτέχνη Δήμου Γκουνταρούλη, περιλαμβάνει τέσσερις μοναδικές συναυλίες αφιερωμένες στην οργανική ιταλική, γαλλική, αγγλική και γερμανική μπαρόκ μουσική με τη συμμετοχή αναγνωρισμένων μουσικών. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μουσική δωματίου του 17ου και του 18ου αιώνα με όργανα εποχής μέσα από ένα ρεπερτόριο υψηλής αισθητικής και ηχοχρωμάτων ιδιαίτερης εκλέπτυνσης.

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει τις πύλες του με την αστείρευτης φαντασίας και έμπνευσης μουσική του Αντόνιο Βιβάλντι, σε ένα πρόγραμμα με σπάνιες σόλο και τρίο σονάτες για μικρό σύνολο, το οποίο θα παρουσιαστεί την Τρίτη 15 Νοεμβρίου. Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου ακολουθεί η δεύτερη συναυλία με αγγλικές και γαλλικές σουίτες χορών του 17ου αιώνα. Η τρίτη συναυλία, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, περιέχει τις έξι υπέροχες Σονάτες για βιολοντσέλο και μπάσο κοντίνουο, έργο 14 του Βιβάλντι, στην ολοκληρωμένη τους μορφή. Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Κυριακή 20 Νοεμβρίου με ένα επίσης ολοκληρωμένο έργο, την εμβληματική Μουσική προσφορά, από τα τελευταία και πιο αινιγματικά έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Τις συναυλίες συνοδεύουν προβολές από επιλεγμένους πίνακες μπαρόκ ζωγράφων, που απεικονίζουν όργανα και μουσικούς της εποχής.