Τι μας λέει η μουσική

Κι όμως η μουσική είναι γλώσσα, για όσους ασκήθηκαν στο άκουσμά της.

Τι μας λέει η μουσική

Ακούμε χρόνια μουσική, απολαμβάνουμε τις μελωδίες των οργάνων, κρυπτογραφημένες εξομολογήσεις που με τον καιρό γίνονται δικές μας. Κάποια ξένη διάνοια τις έφερε στον κόσμο αλλά όπως όλα τα όμορφα πράγματα τα μοιραζόμαστε στην καθημερινότητά μας.

Η «Θάλασσα» του Ντεμπισί, οι «Αυτοσχεδιασμοί» του Σούμπερτ, οι «σουίτες για τσέλο» του Μπαχ, το Blue Bird του Τσάρλι Πάρκερ, το Waltz for Deppy του Μπιλ Έβανς, όλα αυτά και πολλά ακόμα, γίνονται συχνά κομμάτι της μουσικής μας παιδείας, αλλά και αχώριστοι σύντροφοι σε στιγμές έκστασης ή μελαγχολίας.

Τι μας λέει τελικά η μουσική; Αινιγματική όπως ένας άλυτος γρίφος αλλά και τόσο ελκυστική ταυτόχρονα. Αναμετριέται με τη ζωή, με την κοινοτοπία και τα άσκοπα βάσανα, με τα όνειρα και τις μεγάλες ψευδαισθήσεις, σε ένα αέναο κύκλο συναισθημάτων, πάθους, έρωτα για το καθετί που μας περιβάλλει.

Η μουσική επιστρατεύει μια γλώσσα αρχέγονη, οικουμενική, χωρίς αλφάβητο, χωρίς συντακτικό, μια γλώσσα με την οποία ερχόμαστε σε αυτό τον κόσμο και φεύγουμε από αυτόν.