Γκλεν Γκουλντ - Το άγγιγμα του γίγαντα

Τιτάνια μορφή της κλασικής μουσικής στον 20ο αιώνα, ο πιανίστας Γκλεν Γκουλντ άφησε πίσω του ένα μύθο, στον οποίο αξίζει συχνά να επιστρέφουμε. 

Γκλεν Γκουλντ - Το άγγιγμα του γίγαντα

Όταν το 1955 ο διευθυντής της εταιρίας Columbia Ντέιβιντ Οπενχάιμ του πρότεινε αποκλειστικό συμβόλαιο είχε καταλάβει από μια και μόνη συναυλία, από ένα και μόνο κονσέρτο ότι έφερνε στον κόσμο της μουσικής ένα μοναδικό καλλιτέχνη.

Και είναι αλήθεια ότι ο 20ος αιώνας βρίθει από σπουδαίους πιανίστες αλλά κανείς δεν έφτασε ποτέ τη φήμη και την επιδραστικότητα του Γκλεν Γκουλντ, ούτε φυσικά και τις πωλήσεις δίσκων του. Ο Καναδός μουσικός εγκατέλειψε μάλλον πρόωρα τις δημόσιες εμφανίσεις στις αίθουσες των συναυλιών και αφοσιώθηκε στις ηχογραφήσεις και στις ραδιοφωνικές εκπομπές θεωρώντας πως οι ζωντανές εκτελέσεις ωθούν ένα καλλιτέχνη στην επίδειξη και τον φτηνό εντυπωσιασμό αλλά και την επανάληψη μοτίβων και τρόπου παιξίματος.

Ο Γκουλντ πέθανε νέος, σε ηλικία 50 ετών, είχε ασφαλώς πολλά να δώσει ακόμα αλλά πρόλαβε κιόλας να συνεισφέρει άλλα τόσα στην παγκόσμια τράπεζα της τέχνης και του ανθρώπινου πολιτισμού.