«Μικρασιατική σουίτα» στα Λιπάσματα Δραπετσώνας

Το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro τιμώντας την μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής παρουσιάζει την «Μικρασιατική σουίτα» την Δευτέρα 29 Αυγούστου στις 21:00 στον Πολυχώρο Λιπασμάτων στα πλαίσια του Φεστιβάλ στη Θάλασσα 2022-Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας σε διδασκαλία και διεύθυνση Ανθής Γουρουντή.

«Μικρασιατική σουίτα» στα Λιπάσματα Δραπετσώνας

Με αφετηρία τα παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας σε επεξεργασία για μικρό ορχηστρικό σύνολο και Μικτή χορωδία από τον διακεκριμένο συνθέτη Δημήτρη Μηνακάκη και σε κείμενα του βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Τσιμάρα Τζαννάτου και σκηνοθεσία του Λευτέρη Παπακώστα.

Μαζί με το Libro Coro συμπράττουν: το μουσικό σύνολο Quarto Syllabus Ensemble, οι ηθοποιοί Μικαέλα Δανά, Άρης Μπαταγιάννης, και ο perfomer Σπύρος Μ. Παπαδόπουλος. Την φωνητική προετοιμασία έχει η Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα, την κίνηση επιμελείται η Φιλιππία Κοντογιαννακοπούλου και την σκηνική αντιμετώπιση ο Σπύρος Γκέκας.

Λίγα λόγια για τη «Μικρασιατική σουίτα»:

Με αφετηρία τα παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας αλλά και οργανικούς παραδοσιακούς σκοπούς των παραλίων της Ιωνίας, ο Δημήτρης Μηνακάκης συνθέτει (πρωτότυπο έργο) τη Μικρασιατική σουίτα. Αντιμετωπίζει με φρεσκάδα τα παραδοσιακά ακούσματα και με τρυφερότητα αναδημιουργεί βασισμένος στις μουσικές από τις χαμένες πατρίδες. Η μουσική επεξεργασία τους διαθλά μέσα από το πρίσμα των δυτικών μουσικών οργάνων το φως της παραδοσιακής μουσικής της Μικρασίας φτιάχνοντας ένα νέο, σύγχρονο, ηχητικό περιβάλλον.

Το Φωνητικό σύνολο LIBRO CORΟ με τη σύμπραξη κουαρτέτου εγχόρδων και πιάνου αποδίδει με ευαισθησία τους ήχους και τα αρώματα από τα παράλια του Αιγαίου. Η Ανθή Γουρουντή αντιμετωπίζοντας τη μουσική και το χορωδιακό τραγούδι με ολιστικά παραστατικό τρόπο, στήνει με τη μουσική κολλεκτίβα της μια ανθρωποκεντρική παραμυθία «από» και «προς» τη χώρα των ανθρώπων με μελωδικά μικρασιάτικα κεντήδια.

Δραματουργικά τώρα παρουσιάζεται, με πρωτότυπα κείμενα του Τσιμάρα Τζανάτου, ο βίος ως η περιπέτεια ενός ανθρώπου (ο Τραγουδιστής), που με μόνο εργαλείο του τον λόγο και το τραγούδι, καταγράφει την από τόπο σε τόπο περιπλάνηση της ζωής, με αφετηρία τη Σμύρνη του 1922.

Μια υπαρξιακή αναζήτηση του εαυτού και του κόσμου, μέσω του τόπου που θα γίνει πατρίδα του και Κόσμος.

Παράλληλα παρακολουθούμε την πορεία μιας γυναίκας ( η Γυναίκα), ένα δραματικό πρόσωπο, που φέρει το άχθος της προσφυγιάς, αλλά και αυτής της ίδιας της ζωής, σαν εγγενές σισύφειο χρέος στην τραγωδία του ανθρώπου να επιβιώσει.

Οι δύο αυτοί άνθρωποι θα ενώσουν τους κόσμους τους, μέσα από αποχωρισμούς, συναντήσεις, θριάμβους και καταστροφές, σε ένα μέλλον που θα αποκτήσει το βάρος της Ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού.

Η χορωδία-αρχαίος χορός-τραγουδά την αγάπη τη χαρά και τη μνήμη, νανουρίζει, απαλύνει τον πόνο και εύχεται…..

Quarto Syllabus Ensemble

Βιολί: Ζήσιμος Σουλκούκης, Σταυρούλα Μέντη
Βιόλα: Στέφανος Ρουντίν Μήλα
Τσέλλο: Bove Alexis

Libro coro

Αμπραχαμιάν Μαρία, Αποστολάκος Μάξιμος Ευστράτιος, Αρμενιάκου Ζορμπά Δέσποινα, Βλάχου Μαρία, Γιαννίκου Δανάη, Γιαννίκου Θάλεια, Γκαρτζόπουλος Μιχάλης, Ηλιοπούλου Θεοδώρα, Καζής Απόλλωνας, Καριώτης Τάκης, Κολοσιώνης Δημήτρης, Κοτρωνάκη Μπούρμπη Ουρανία, Κωστήρη Αγάθη, Λεκοδημήτρη Μάγια, Λεκοδημήτρη Μυρσίνη, Μασμανίδης Αλέξανδρος, Μιχαλίτσης Βασίλης Μάριος, Μπαρμπαγιάννη Ελένη, Ορφάνη Σουζάννα, Παπαχειμώνα Κλεοπάτρα, Σταθόπουλος Αναστάσης, Σταθοπούλου Κατερίνα, Τζίτζη Ελεάννα, Τζίτζη Μαριάννα, Φάντη Μαίρη, Χυτήρη Σταυρούλα.