Η Δήλος στο κέντρο του κόσμου

Συναυλία στη Δήλο στις 30 Μαΐου με μετάδοση σε ολόκληρο τον κόσμο...

Η Δήλος στο κέντρο του κόσμου

Ένα οικουμενικό γεγονός, που θα φέρει τη Δήλο στο κέντρο του κόσμου σε ζωντανή μετάδοση θα συμβεί τη νύχτα της επόμενης Δευτέρας (30/5), στέλνοντας μήνυμα από το νησί που γεννήθηκε ο Απόλλων και η Άρτεμις για την προστασία του πλανήτη και την αξία Τέχνης και Τεχνολογίας.

Ο ήχος και η μνήμη του τόπου, της εδώ και αιώνες ακατοίκητης Δήλου, του ιερού νησιού της αρχαιότητας θα ξυπνήσουν το βράδυ της 30ης Μάη, τη νύχτα που μόλις θα έχει βγει στον ουρανό το νέο φεγγάρι. Εκεί θα συναντηθεί η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την αρχαία λύρα όπως θα ακουστεί από τα χέρια του Σωκράτη Σινόπουλου, με Ρώσους και Ουκρανούς μουσικούς να συνυπάρχουν κάτω από ένα κοινό μήνυμα. Ένα μήνυμα υπέρ του ανθρώπου, ένα μήνυμα για την επείγουσα ανάγκη να σώσουμε τον πλανήτη και ταυτόχρονα να στραφούμε ξανά προς το διάστημα, να συνομιλήσουμε με τις τεράστιες δυνατότητες που μας προσφέρει. Την ίδια ώρα που αυτά θα συμβαίνουν στο νησί, τεράστιες οθόνες θα προβάλουν την συναυλία από το νησί στην Μύκονο, τον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, τη Βενετία και αλλού, ενώ το μεγαλύτερο κανάλι κλασικής μουσικής στον κόσμο, το ARTE θα το προβάλλει ζωντανά από τον διαδικτυακό του τόπο.

Μόνο οι μουσικοί θα βρίσκονται στο νησί το βράδυ της επόμενης Δευτέρας, ενώ στον ουρανό θα υπάρχει μόνο ένα ίχνος του φεγγαριού αφού θα είναι η πρώτη μέρα του νέου κύκλου. Αυτή η καθαρόαιμη τελετουργική διαδικασία πάνω στη Δήλο, στη συνάντησή της με την πλέον επείγουσα ανάγκη του πλανήτη, είναι η πρώτη επίσημη «έξοδος» στον κόσμο του Alpha Mission Delos, που οραματίστηκε, σχεδίασε και υλοποιεί το World Human Forum της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη, σε συνεργασία με κορυφαίους φορείς από όλο τον κόσμο -ακόμα και με τη NASA. Bλέπετε, η ιδέα για αυτή την οικουμενική συναυλία που θα εκπέμψει σε όλο τον κόσμο, ξεκίνησε όταν έγινε γνωστό ότι η NASA αποφάσισε να επιστρέψει στη Σελήνη, με μια αποστολή όπου για πρώτη φορά θα είναι επικεφαλής μια γυναίκα αστροναύτης. Έτσι με το Apollo, είναι η ώρα για την αποστολή Artemis, όπως σοφά την ονόμασε η NASA.

Το πρόγραμμα της συναυλίας αποτελείται από τις «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι, αυτοσχεδιαστικά μέρη για λύρα, το «Floating Autumn» της Carmen Fizzarotti από τις «[Αβέβαιες] τέσσερις εποχές» και το «17 Strokes of the Bell for Peace and Sustainability» του Marshall Marcus. Την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ενισχύσει με την παρουσία της η σπουδαία, rising star, Oυκρανή σολίστ Diana Tishchenko (βιολί) θα υποδεχτεί στη Δήλο με την πολίτικη λύρα του –σύγχρονη συνέχεια της λύρας του Απόλλωνα– ο Σωκράτης Σινόπουλος. Η λύρα θα συνδυαστεί αριστοτεχνικά με το έργο του Βιβάλντι και των σύγχρονων συνθετών.

Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά στις 20:30 από το ARTE, την ΕΡΤ και θα προβληθεί σε γιγαντοοθόνη στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ώρα προσέλευσης 20:00), στο site, τα social media του Μεγάρου και σε πόλεις της Ευρώπης. Επιπλέον, θα μεταδοθεί στην κυριακάτικη τηλεοπτική συναυλία του ARTE στις 5 Ιουνίου -17:25 (CET) στη Γερμανία και 18:25 (CET) στη Γαλλία. Επίσης, θα είναι διαθέσιμη στο arte.tv από τις 30 Μαΐου έως το τέλος Αυγούστου, ενώ το ταξίδι της θα συνεχιστεί αργότερα με ειδικές προβολές σε όλο τον κόσμο.

Η συναυλία αποτελεί συμπαραγωγή του World Human Forum και του ARTE σε σύμπραξη με την Europa Nostra, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Καλλιτεχνικός εταίρος της εκδήλωσης είναι η ΕΕΥΟ.

Πηγή: iefimerida.gr