Μάρκος Βαμβακάρης: «Μάγκας με φλέβα αριστοκράτη»

Γεννήθηκε σαν σήμερα, 10 Μαΐου 1905, αυτοδίδαχτος σε όλα του, στη μουσική, στη μαγκιά, σε όλα του, είχε λόξα με το καλό ντύσιμο και την αριστοκρατία.

Μάρκος Βαμβακάρης:  «Μάγκας με φλέβα αριστοκράτη»

«Μπορεί να ντύνομαι αλανιάρικα αλλά πολύ κιμπάρικα. Θυμάμαι εγώ κάτι παλαιούς, πλούσιους στη Σύρα, κάτι εφοπλιστές με πολλά λεφτά, που τους έβλεπα έτσι και ντυνόντουσαν. Δεν είχα γράψει το τραγούδι εγώ ήμουνα μάγκας μια φορά με φλέβα αριστοκράτη;

Όχι όμως να φαίνομαι, φαινόμενος στην αριστοκρατία. Όχι, ταπεινά, ωραία. Το παπούτσι μου ίσιο, κανονικό, στιβάλια. Όχι με κορδόνια. Μ' αρέσει το καλό το ντύσιμο. Είπαμε λουλούδια, γράμματα και μουσική και βάλε και το ντύσιμο. Βέβαια τα αγαπάω αυτά αλλά να μην είμαι και τζούλας. Να 'μαι ντυμένος όπως μου πρέπει. Ο κόσμος από το ντύσιμό μας ή δεν ξέρω πώς, μας καταλάβαινε πως ήμαστε μάγκες.

Λάχαινε να φεύγουμε, να πηγαίνουμε σε μια γειτονιά, να καθόμαστε να πιούμε έναν καφέ δυο τρεις μαζί. Ε, ο κόσμος δεν μας ήξερε. Σου λέει. Ποιοι είν' αυτοι; Δεν είναι της γειτονιάς, είναι αλλιώτικοι. Αλλά ποιος ξέρει πώς μας ξεχωρίζανε. Είμαστε ντυμένοι καλά».

Μάρκος Βαμβακάρης αυτοβιογραφία, σελ. 122-123