Γρηγόρης Μπιθικώτσης: 17 χρόνια χωρίς τον «σερ» του ελληνικού πενταγράμμου

Δεκαεπτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (7 Απριλίου 2005) από τον θάνατο του Γρηγόρη Μπιθικώτση, ενός σπουδαίου καλλιτέχνη, που χάρισε στο ελληνικό τραγούδι μερικές από τις συγκλονιστικότερες στιγμές του.

Γρηγόρης Μπιθικώτσης: 17 χρόνια χωρίς τον «σερ» του ελληνικού πενταγράμμου

Ο «σερ» του ελληνικού πενταγράμμου («σερ Μπιθί» τον είχε αποκαλέσει σε ένα χρονογράφημά του ο Δημήτρης Ψαθάς) με τη δωρική φωνή του αγκάλιασε τη μεταπολεμική Ελλάδα, έδωσε το δικό της βάρος και τη δική της λαϊκότητα στα μεγάλα έργα του Μίκη Θεοδωράκη και έγινε ο καταλύτης για να φτάσουν οι στίχοι του Σεφέρη, του Ελύτη, του Ρίτσου και του Λειβαδίτη στις πιο απόμερες γωνιές της Ελλάδας.
Οι ερμηνείες του στα έργα του Μίκη Θεοδωράκη «Ο Επιτάφιος» («Πού πέταξε τ’ αγόρι μου», «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες»), «Ρωμιοσύνη» («Θα σημάνουν οι καμπάνες») σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και «Άξιον εστί» («Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», «Ένα το χελιδόνι») σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη σφράγισαν την παρουσία του στο ελληνικό τραγούδι και θεωρούνται αξεπέραστες.

Σημαντική στιγμή στη σπουδαία καριέρα του ήταν και η συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι («Είμ’ αητός χωρίς φτερά», «Πάει ο καιρός», «Στο Λαύριο γίνεται χορός», «Μίλησέ μου» κ.ά.) και με συνθέτες όπως οι Σταύρος Ξαρχάκος («Άπονη ζωή», «Άσπρη μέρα και για μας»), Απόστολος Καλδάρας, Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιώργος Μητσάκης, Δήμος Μούτσης, Άκης Πάνου κ.ά.

Τον Ιανουάριο του 2003 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος τού απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα. Τιμώντας τον λαϊκό βάρδο, ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε δηλώσει ότι ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ήταν «ένας σπουδαίος μουσικός που εξέφρασε τη δυστυχία και την ευτυχία, τον πόνο και τα βάσανα του ελληνικού λαού».

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης πέθανε σε ηλικία 82 ετών, ύστερα από πολύμηνη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Υγεία». Έκανε δύο γάμους και απέκτησε τρία παιδιά. Ο γιος του, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, έγινε επίσης τραγουδιστής.