Αφιέρωμα στον Γιώργο Απέργη

Ένα τετραήμερο μουσικό αφιέρωμα στον Γιώργο Απέργη, τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη που βραβεύτηκε με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία σύνθεσης παγκοσμίως, το Ernst von Siemens Music Prize.

Αφιέρωμα στον Γιώργο Απέργη

Το τιμητικό αφιέρωμα στο Ωδείο Αθηνών περιλαμβάνει μία παράσταση μουσικού θεάτρου, ένα masterclass, συναυλίες με πρώτες παγκόσμιες παρουσιάσεις αλλά και ελληνικές πρεμιέρες.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεργάζεται ξανά με το Ωδείο Αθηνών σε ένα τιμητικό αφιέρωμα στο ηχητικό σύμπαν του Γιώργου Απέργη, το έργο του οποίου διδάσκεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον ίδιο και επίλεκτους συνεργάτες του σε μία νεότερη γενιά καλλιτεχνών.
Αφού δέχθηκε την πρόσκληση να προσαρμόσει το αρχικό υλικό του έργου “Énumérations” στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής γλώσσας, ο συνθέτης συστήνει επίσης το “Tingel Tangel” για φωνή, κρουστά και ακορντεόν, ως «ένα συναυλιακό έργο που επινοεί εκ νέου το καμπαρέ της δεκαετίας του 1930, ιδιόμορφο, εξπρεσιονιστικό, παρανοϊκό και ανεξέλεγκτο».

Στο αφιέρωμα θα παρακολουθήσουμε τον συνθέτη Νικόλα Τζώρτζη να καθοδηγεί μια ομάδα μουσικών, ηθοποιών και χορευτών στη δημιουργία μιας νέας εκδοχής του έργου “Énumérations”, με βάση το αρχικό υλικό του Απέργη (17/3). Ο Νικόλας Τζώρτζης μαθήτευσε κοντά στον Απέργη και είχε την ιδέα του συνολικού προγράμματος του αφιερώματος.
Θα ακολουθήσει η Françoise Rivalland, εκτελέστρια κρουστών και στενή συνεργάτρια του Απέργη, με ένα masterclass πάνω σε έργα μουσικού θεάτρου, η οποία θα συμμετάσχει αργότερα σε μια συναυλία για φωνή, κρουστά και ακορντεόν, μαζί με την Angèle Chemin και τον Vincent Lhermet (18 & 20/3).
Τέλος, η Λενιώ Λιάτσου, που έχει στο ενεργητικό της την ηχογράφηση των πιανιστικών έργων του Απέργη, θα εμφανιστεί σε ένα ρεσιτάλ (18/3), ενώ συναυλία θα δώσουν και οι συμμετέχοντες στο masterclass (19/3).