Τα Κλασικά: Τουραντότ, το ημιτελές αριστούργημα του Πουτσίνι

Η Τουραντότ, η πριγκίπισσα του πάγου, είναι το ανολοκλήρωτο αριστούργημα του Τζάκομο Πουτσίνι.

Τα Κλασικά: Τουραντότ, το ημιτελές αριστούργημα του Πουτσίνι

Η Τουραντότ, η πριγκίπισσα του πάγου, είναι το ανολοκλήρωτο αριστούργημα του Τζάκομο Πουτσίνι, κατά πολλούς το σημαντικότερο έργο στην Ιστορία της Όπερας
Πρόκειται για μια ένα έργο σε τρεις πράξεις βασισμένο στο λιμπρέτο των Τζουζέπε Αντάμι και Ρενάτο Σιμόνι, που με τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη έμεινε ημιτελές και ολοκληρώθηκε από τον Φράνκο Αλφάνο το 1926.

Μολονότι ο Πουτσίνι γνώρισε την υπόθεση της «Τουραντότ» από τη διασκευή του Φρίντριχ Σίλλερ το 1901, βασίστηκε περισσότερο σε προγενέστερη θεατρική εκδοχή του κόμη Κάρλο Κότσι. Η αυθεντική ιστορία είναι μια από τις επτά αφηγήσεις του έπους Χαφτ Παϊκάρ, (Οι επτά καλλονές) του Πέρση ποιητή Νιζαμί (1141-1209). Η οπερική εκδοχή τοποθετείται στην Κίνα. Ο πρίγκιπας Κάλαφ ερωτεύεται την πριγκίπισσα του Πεκίνου Τουραντότ αλλά για να την παντρευτεί πρέπει να λύσει τρία αινίγματα. Η δοκιμασία αυτή είναι κυριολεκτικά θανάσιμη, αφού όποιος αποτυγχάνει, αποκεφαλίζεται. Πολλοί πρίγκιπες έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους κυνηγώντας την άπιαστη γοητεία της πριγκίπισσας του πάγου.

Όπως με την Μαντάμα Μπατερφλάι έτσι και με την Τουραντότ ο Πουτσίνι εισάγει αυθεντικά μουσικά στοιχεία από την Κίνα. Τουλάχιστον οκτώ μουσικά θέματα της «Τουραντότ» βασίζονται σε πρωτότυπη κινεζική μουσική. Στην «Τουραντότ» περιλαμβάνεται μία από τις διασημότερες άριες για τενόρο, "Nessun dorma".

Η πρώτη παράσταση της «Τουραντότ» ολοκληρωμένης από τον Φράνκο Αλφάνο δόθηκε στις 25 Απριλίου 1926 στη Σκάλα του Μιλάνου. Από όσες ακολούθησαν αξιομνημόνευτη είναι η παράσταση του 1955 με πρωταγωνιστικό τρίπτυχο τους Ίνγκε Μποργκ (Τουραντότ), Μάριο ντελ Μόνακο (Κάλαφ) και Ρενάτα Τεμπάλντι (Λιού).