Τριάντα χρόνια από τον θάνατο του ανθρώπου-ραψωδία

Ο Φρέντι Μέρκιουρι γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1946 στη Ζανζιβάρη της Τανζανίας. Ήταν περσικής καταγωγής και το πραγματικό του όνομα ήταν Φαρόκ Μπουλσάρα. Ως μουσικός κατατάσσεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες φωνές της ροκ, αλλά και ως σόουμαν ξεχώριζε, καταφέρνοντας να συνδυάζει θεατρικότητα, υπερβολή και ταλέντο.

Τριάντα χρόνια από τον θάνατο του ανθρώπου-ραψωδία

Ξεκίνησε την περιπέτειά του στη μουσική από τα εφηβικά του χρόνια, με το πενταμελές συγκρότημα Hectics στο κολέγιο της Βομβάης όπου ήταν έγκλειστος.

Εκεί οι φίλοι του τού απέδωσαν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Φρέντι, με το οποίο πορεύτηκε στην υπόλοιπη ζωή του. Μετά την ίδρυση των Queen ο Φρέντι Μέρκιουρι συνέθεσε πολλές από τις μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος, όπως το «Somebody to love», τον γηπεδικό ύμνο «We are the champions» και το οπερατικό «Bohemian rhapsody», για πολλούς η κορυφαία συνθετική του δημιουργία, που παρέμεινε στην κορυφή των καταλόγων επιτυχιών στη Μεγάλη Βρετανία για τουλάχιστον εννιά εβδομάδες.

Η σόλο καριέρα του Μέρκιουρι ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '80. Πριν, όμως, κυκλοφορήσει το πρώτο του σόλο άλμπουμ, είχε εμφανιστεί με το όνομα Λάρι Λιούρεξ, ηχογραφώντας μια εκτέλεση του «I can hear music» που πρώτοι είχαν πει οι Beach Boys. Το 1990 επέστρεψε στο στούντιο, αυτήν τη φορά για να ηχογραφήσει μαζί με τους Queen το άλμπουμ «Innuendo», το τελευταίο πριν αποσυρθεί από τη δισκογραφία.

Λίγους μήνες αργότερα οι γιατροί ανακοίνωσαν πως ο Μέρκιουρι έπασχε από τον ιό του AIDS. Σαράντα οκτώ ώρες μετά, σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια, στις 24 Νοεμβρίου 1991, έχασε τη μάχη για τη ζωή. Τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του προτίμησε να τα περάσει απομονωμένος στο πολυτελές σπίτι του στο Λονδίνο από το να πηγαίνει σε πάρτι και να διασκεδάζει με σελέμπριτις. Οι φωτογραφίες από τις σπάνιες τελευταίες εμφανίσεις του τραγουδιστή δείχνουν πόσο βάρος είχε χάσει, ενώ στις 3 Σεπτεμβρίου του 1991 σε φωτογραφία στην οποία απαθανατίστηκε έξω από το σπίτι του δείχνει σχεδόν σκελετωμένος.

Ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Μπράιν Μέι ανέφερε στην «Telegraph» το 2013 ότι «όλοι ξέραμε ότι δεν είχε μείνει πολύς χρόνος. Ο Φρέντι ήθελε η ζωή του να είναι όσο πιο φυσιολογική γινόταν. Προφανώς πονούσε πολύ». Στις 28 Αυγούστου ο σύντροφος του Φρέντι Μέρκιουρι, ο Τζιμ Χάτον, τον τράβηξε μερικές φωτογραφίες στον κήπο του σπιτιού του. Ο Τζιμ αργότερα έγραψε: «Εκείνο το καλοκαίρι ο Φρέντι πόζαρε για την τελευταία -δική μου- φορά». Ο Χάτον πέθανε την Πρωτοχρονιά του 2010 στο σπίτι του από καρκίνο του πνεύμονα σε ηλικία 60 ετών. Παρόλο που είχε τον ιό του AIDS για περισσότερο από είκοσι χρόνια, δεν νόσησε ποτέ από αυτόν.