Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα

Τον επόμενο μήνα συμπληρώνονται δύο χρόνια από τον θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου. Λείπει· αισθητά. Όμως όσοι αγάπησαν τη μουσική του –κι είναι τόσοι πολλοί– στην πραγματικότητα πορεύονται καθημερινά μαζί του, μέσα από τα τραγούδια και τις θέσεις του σπουδαίου συνθέτη για την τέχνη, τον πολιτισμό, την πολιτική, τον κόσμο γενικότερα.

Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα

«Θέλω να μπορώ να κάνω τους ανθρώπους να νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι τους,» έλεγε ο ίδιος αναφορικά με την μουσική του. Και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μην νιώσει κανείς μόνος, έστω για μια ξεχωριστή βραδιά, έρχεται δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Στις 23 Δεκεμβρίου στην σκηνή του Christmas Theater μια έναστρη παρέα από φίλους και συνεργάτες του Θάνου μαζεύονται για μια μοναδική συναυλία αφιερωμένη στα τραγούδια του. Μια συναυλία με υπότιτλο Το «Εμπάργκο» κι άλλες ιστορίες.

Ένας δίσκος-σταθμός επανασυστήνεται

Εν αρχή, λοιπόν, το «Εμπάργκο». Ο εξαιρετικός αυτός δίσκος κυκλοφόρησε το 1982. Ήταν μία ολοκληρωμένη δουλειά του Μικρούτσικου πάνω στην ποίηση του Άλκη Αλκαίου, με τον οποίο ο συνθέτης συνεργάστηκε συστηματικά για μια τετραετία μέχρι να προκύψει το υλικό το οποίο τελικά κυκλοφόρησε.

Όπως εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος ο Θάνος στο βιβλίο του Οδυσσέα Ιωάννου «Ο Θάνος και ο Μικρούτσικος», στην πραγματικότητα μελοποίησε περισσότερα από πενήντα ποιήματα του Αλκαίου, πριν καταλήξει τελικά στα δέκα που ηχογραφήθηκαν για τον δίσκο. Αναφερόμενος δε στην ποίηση του Αλκαίου –ενός από τους ποιητές που «κατέβηκαν» στο πλατύ κοινό χάρη στις μελοποιήσεις του–, ο Μικρούτσικος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Στην ιστορία της ποίησης, οι μεγάλοι ποιητές μάς δείχνουν με σημάδια όψεις του μέλλοντός μας. Στην ιστορία του τραγουδιού οι μεγάλοι στιχουργοί το δηλώνουν απλά και ξεκάθαρα. Βλέπουν και εκφράζουν πριν από εμάς αυτό που θα γίνει συνείδηση κάποια χρόνια μετά. Η τέχνη δεν αξίζει τον κόπο αν μόνο αντανακλά αυτό που γίνεται τώρα και που τώρα είναι κατανοητό. Πρέπει να δείχνει, να φωτίζει, να μεγεθύνει τις καλά κρυμμένες πλευρές των γεγονότων. Αυτό κάνει ο Αλκαίος στο “Εμπάργκο”. Τραγούδια συγκυρίας, τραγούδια που θα λειτουργούν στο μέλλον ως αρχαιολογικά ευρήματα.»

Χρήστος Θηβαίος (αριστερά) και Μίλτος Πασχαλίδης δίνουν την δική τους εκδοχή για το
Χρήστος Θηβαίος (αριστερά) και Μίλτος Πασχαλίδης δίνουν την δική τους εκδοχή για το "Εμπάργκο" GEORGE SPANOS PHOTOGRAPHY

Αυτά, λοιπόν, τα τραγουδιστικά αρχαιολογικά ευρήματα του «Εμπάργκο» αναλαμβάνουν να επανασυστήσουν στο κοινό στις 23 Δεκέμβρη ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Χρήστος Θηβαίος, δυο από τους πολύ κοντινούς ανθρώπους και συνεργάτες του Θάνου. Εξάλλου, ο ίδιος ο συνθέτης έλεγε πως ίσως θα ήταν καλύτερα να μην είχε χρησιμοποιήσει πέντε διαφορετικούς ερμηνευτές στην ηχογράφηση του δίσκου. Τώρα, λοιπόν, θα ακούσουμε το υλικό του από μόνο δυο, αλλά έξοχους, τραγουδιστές.

Επτά φωνές, αμέτρητα τραγούδια

Το «Εμπάργκο» θα καταλάβει το πρώτο μέρος της μουσικής παράστασης. Στο δεύτερο, έρχονται οι «άλλες ιστορίες» του υπότιτλου. Πρόκειται για επιλογές από την τεράστια και συναρπαστικά ποικιλόμορφη εργογραφία του Μικρούτσικου, τις οποίες θα ερμηνεύσουν κατά μόνας, σε ντουέτα, ή όλοι μαζί οι Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Κότσιρας, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Μεράντζας, αλλά και ο Πασχαλίδης, κι ο Θηβαίος.

Οι φιλίες, οι άνθρωποι, τα τραγούδια...
Οι φιλίες, οι άνθρωποι, τα τραγούδια... ΡΗ

Όλοι τους, άνθρωποι και καλλιτέχνες που συμπορεύτηκαν με τον άνθρωπο και καλλιτέχνη Θάνο, όλοι τους τραγουδιστές που φωτίστηκαν από το δημιουργικό φως που εξέπεμπε ο αξέχαστος Θάνος Μικρούτσικος.

Συντελεστές: Καλλίστρατος Δρακόπουλος (τύμπανα), Γιώτης Κιουρτσόγλου (μπάσο), Μάξιμος Δράκος (πιάνο), Χρήστος Περτσινίδης (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα), Βαγγέλης Μαχαίρας (μπουζούκι), Θύμιος Παπαδόπουλος (φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο, ενορχηστρώσεις), Μιχάλης Κουμπιός (διεύθυνση παραγωγής)

Πληροφορίες: «Αφιέρωμα: Θάνος Μικρούτσικος», Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου στις 20:30 στο Christmas Theater (Βεϊκου 137, Γαλάτσι, 211-7701700). Εισιτήρια 48, 42, 36, 30 και 22€ (μειωμένο 15 και 13€). Ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια.