Θα-nice & Σωκράτης on the road γελαστοί

Στα χωριά του κάμπου - απ’ όπου και κατάγεται - δε συνηθίζουν να κόβουν, χάριν… συντομίας και… ευφωνίας, μόνο τα τελευταία γράμματα των λέξεων, αλλά κάποιες φορές, αν έτσι είναι βολικότερο στη γλώσσα, «τρώνε» και κανένα σύμφωνο από το μέσον των ονομάτων.

Θα-nice & Σωκράτης on the road γελαστοί

Έτσι στη Λάρισα, και στην ευρύτερη θεσσαλική περιφέρεια, ο Θανάσης γίνεται στα χωριάτικα Θανάης. Χωρίς το ενδιάμεσο σίγμα. Και καμιά φορά με διαφορετικό άρθρο. Το «ο» γίνεται «η», ακόμη και «ου». Αλλά ας μην το πάμε τόσο μακριά.

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, εν προκειμένω, καταγράφηκε ως Θανάης από κάποιον, Θεσσαλό προφανώς, συναυλιοφάν σε ένα ιντερνετικό φόρουμ προ 15ετίας περίπου, τροφοδοτώντας την έμπνευση. Ένας δεύτερος πήρε την… πάσα και το Θανάης το έκανε, λογοπαίζοντας, Θαnice: Ευθεία αναφορά σε όλα τα θετικά συναισθήματα που γεννούν οι μουσικές του, αλλά και στο κλίμα μέθεξης και διονυσιασμού που κατακλύζει τις live εμφανίσεις του.

Ο Θαnice λοιπόν, όπως τον λέμε εδώ στο… χωριό, μετά από δυο χρόνια αγρανάπαυσης βγαίνει στον δρόμο για συναυλίες, με έναν καινούριο δίσκο στις αποσκευές του και συνοδοιπόρο τον Σωκράτη Μάλαμα. Μια κολόνια που κρατάει χρόνια, σχεδόν 25, κι έχει γεννήσει πολλές συνέργειες, αλλά καμιά σαν τη φετινή.

Κατά καιρούς ο Θανάσης έχει δώσει τραγούδια στον Σωκράτη να τα βάλει στους δικούς του δίσκους κι άλλες φορές ο Σωκράτης έχει τραγουδήσει ως guest τραγούδια σε δίσκους του Θανάση. Το ίδιο συνέβαινε και στις συναυλίες. Κάθε φορά που ο ένας τύχαινε να βρίσκεται ως θεατής κάτω από τη σκηνή σε ζωντανή εμφάνιση του άλλου, ανέβαινε να παίξει κάνα δυο κομμάτια εκτός προγράμματος.

Φέτος, βγαίνουν ως δίδυμο on the road για πρώτη φορά ever σε περιοδεία, με αφορμή και την πρόσφατη κυκλοφορία του δίσκου «Με στόμα που γελά». Μια δουλειά με στίχους… θανασικής αισθητικής και έμπνευσης και μουσική (πάλι γραμμένη από τον Θανάση) που, όμως, θυμίζει πιο πολύ Σωκράτη. Τα τραγούδια του Παπακωνσταντίνου είναι κομμένα και ραμμένα για τη φωνή του Μάλαμα και τα δυο δέντρα στη φωτογραφία του εξωφύλλου στέκονται για να συμβολίζουν την πλέον ολοκληρωμένη μουσική τους σύμπραξη και να θυμίζουν το εξώφυλλο της πρώτης δουλειάς στην οποία συνυπήρξαν δισκογραφικά, «Στην Ανδρομέδα και στη Γη», το σωτήριον έτος 1995.

Ιδού μια γεύση από το νέο δίσκο…

Για τους φαν του Σωκράτη και του Θανάση – που συνήθως είναι κοινοί, γιατί όποιος ακούει Μάλαμα δεν μπορεί να μην ακούει Παπακωνσταντίνου, και το αντίστροφο – και οι δυο μαζί στη σκηνή, είναι η κορυφαία μουσική ονείρωξη. Σα να παίζουν μαζί στην ίδια ομάδα ο Μέσι με τον Ρονάλντο. Διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η ζήτηση σπάει όλα τα κοντέρ. Ήδη έχουν καταγράφει δυο sold out σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που υποχρέωσαν σε repeat της συναυλίας στην Πλατεία Νερού στις 15 Ιουνίου.

Ρίξτε μια ματιά στο πρόγραμμα και σπεύστε εγκαίρως για εισιτήρια, για να μη χρειαστεί να τη βγάλετε σκαρφαλωμένοι σε τίποτα φράχτες ή βράχια ή – στη χειρότερη – σε κανένα παγκάκι με μπύρα στο χέρι έξω από κάποιο συναυλιοχώρο…


ΙΟΥΝΙΟΣ

Σάββατο 2 Ιουνίου - Αλεξανδρούπολη, Θέατρο Αλτιναλμάζη

Δευτέρα 4 Ιουνίου - Θεσσαλονίκη, Θέατρο Γης (SOLD OUT)

Σάββατο 9 Ιουνίου - Αθήνα, Πλατεία Νερού (SOLD OUT)

Δευτέρα 11 Ιουνίου - Πάτρα, Εργοστάσιο Τέχνης

Παρασκευή 15 Ιουνίου - Αθήνα, Πλατεία Νερού

Σάββατο 16 Ιουνίου - Γιάννενα, Ιτς Καλε

Τετάρτη 20 Ιουνίου - Υπάτη (Λαμία), Χώρα τόπος τεχνών Βήτα

Παρασκευή 29 Ιουνίου - Αμπελώνας (Λάρισα)


ΙΟΥΛΙΟΣ

Σάββατο 7 Ιουλίου – Κέρκυρα

Σάββατο 14 Ιουλίου - Αρβανίτσα, 7ο Μουσικό Φεστιβάλ Δάσους

Παρασκευή 20 Ιουλίου - Λουτρά Αλμωπίας, 7ο Φεστιβάλ Πόζαρ

Δευτέρα 23 Ιουλίου – Σαντορίνη

Τετάρτη 25 Ιουλίου - Αργοστόλι (Κεφαλονιά)

Σάββατο 28 Ιουλίου - Σκύρος, 1o Skyros Summer Fest


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Σάββατο 4 Αυγούστου - Νέα Κίος (Ναύπλιο), ΛελέΚιος Φιέστα

Δευτέρα 6 Αυγούστου - Αρκαλοχώρι (Ηράκλειο Κρήτης)

Τετάρτη 8 Αυγούστου - Βάμος (Χανιά Κρήτης)

Σάββατο 11 Αυγούστου - Ικαρία (Ράχες), Γήπεδο Αγίου Δημητρίου

Πέμπτη 16 Αυγούστου - Κόνιτσα (Οικεία της Χάμκως)

Δευτέρα 20 Αυγούστου - Ρόδος, Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου "Μελίνα Μερκούρη"

Τετάρτη 22 Αυγούστου - Κως