Πέθανε ο Πίτερ Γκριν, βιρτουόζος της κιθάρας και συνιδρυτής του συγκροτήματος Fleetwood Mac (vid)

Ο Πίτερ Γκριν, συνιδρυτής του συγκροτήματος Fleetwood Mac, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών

 

Πέθανε ο Πίτερ Γκριν, βιρτουόζος της κιθάρας και συνιδρυτής του συγκροτήματος Fleetwood Mac (vid)


Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 73 ετών το Σαββατοκύριακο ο Πίτερ Γκριν, κιθαρίστας και συνιδρυτής του διάσημου βρετανικού συγκροτήματος Fleetwood Mac.

Την ανακοίνωση της θλιβερής είδησης έκανε το δικηγορικό γραφείο Σουάν Τέρτον, που εκτελούν χρέη νομικών συμβούλων της οικογένειάς του.

«Ο Γκριν πέθανε αυτό το Σαββατοκύριακο ήσυχα στον ύπνο του. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση» ανέφεραν οι δικηγόροι του.

Ο βιρτουόζος της κιθάρας του μπλουζ και ροκ - του οποίου το ταλέντο και το ιδιαίτερα ρευστό ύφος είχαν εντυπωσιάσει τον B.B. King - είχε ιδρύσει το Fleetwood Mac μαζί με τον ντράμερ Μικ Φλίτγουντ στο Λονδίνο το 1967.

Ήταν ένα από τα οκτώ μέλη του συγκροτήματος που εντάχθηκε στο Rock & Roll Hall of Fame το 1998.

Συνθέτης τραγουδιών όπως το «Albatross» και το «Oh Well», που διαμόρφωσαν το στιλ του συγκροτήματος και το έκαναν διάσημο παγκοσμίως, είχε συνθέσει επίσης το θρυλικό και διαχρονικό τραγούδι «Black Magic Woman», το οποίο ερμήνευσε στη συνέχεια ο Κάρλος Σαντάνα το 1970.

Ωστόσο αυτή την ίδια χρονιά, προβλήματα ψυχικά και εθισμού τον είχαν αναγκάσει να εγκαταλείψει το συγκρότημα και τη μουσική για κάποιο χρονικό διάστημα. Παρέμεινε όμως ένας από τους μεγάλους του μπλουζ και τη ροκ.

Ο Γκριν διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην «δεύτερη μεγάλη εποχή» του βρετανικού μπλουζ. Ο B.B. King είχε πει για αυτόν: «Έχει τον πιο γλυκό ήχο που έχω ακούσει, ήταν ο μόνος που μου προκάλεσε κρύο ιδρώτα».

Το περιοδικό Rolling Stone τον κατέταξε στο Νο38 των «100 μεγαλύτερων κιθαριστών όλων των εποχών». Με το instrumental του The Supernatural μπήκε στην χρυσή 50αδα των καλύτερων κιθαριστών του Guitar Player. Η επιτυχία του ήταν τεράστια και τον Ιούνιο του 1996 ψηφίστηκε ο τρίτος καλύτερος κιθαρίστας όλων των εποχών στο περιοδικό Mojo.