Καρκίνος του προστάτη: Εννιά συμβουλές για να τον αποφύγετε

Οι δυο δίαιτες που σχετίζονται με τη μακροζωία και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη είναι η παραδοσιακή Ιαπωνική και η Μεσογειακή Διατροφή.

Καρκίνος του προστάτη: Εννιά συμβουλές για να τον αποφύγετε

Ο προστάτης είναι ένα όργανο κάτω από την ουροδόχο κύστη που παράγει σπέρμα. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος ανάμεσα στους άνδρες. Οι δυο δίαιτες που σχετίζονται με τη μακροζωία και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη είναι η παραδοσιακή Ιαπωνική και η Μεσογειακή Διατροφή.

Η πρώτη είναι πλούσια σε πράσινο τσάι, σόγια, λαχανικά και ψάρι, η θερμιδική πρόσληψη είναι χαμηλή όπως και τα λιπαρά. Η δεύτερη είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, σκόρδο, ντομάτες, κόκκινο κρασί, ελαιόλαδο και ψάρι. Το κοινό και των δυο είναι η χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικού λίπους.

Ας δούμε 9 συμβουλές για την προστασία του προστάτη:

1. Καταναλώστε ντομάτες και κόκκινα φρούτα και λαχανικά

Το λυκοπένιο στο οποίο οφείλουν το χρώμα τους οι ντομάτες, τα μούρα, το πεπόνι το κόκκινο σταφύλι είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά. Παρόλο που οι μελέτες συνεχίζονται αρκετά ευρήματα ερευνών τονίζουν ότι οι άνδρες που καταναλώνουν αυτές τις τροφές έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για αυτό τον καρκίνο. Η έρευνα του 2018 στην Ισπανία έδειξε ότι το μαγείρεμα της ντομάτας αυξάνει την απορρόφηση του λυκοπενίου από τον οργανισμό. Η ωρίμανση της ντομάτας αυξάνει την συσσώρευση του άρα όσο πιο κόκκινες τόσο το καλύτερο ενώ οι πρασινωπές ντομάτες έχουν λιγότερο λυκοπένιο.

2. Αναγνωρίστε τη δύναμη των φρούτων και των λαχανικών

Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Τα πράσινα λαχανικά περιέχουν ενώσεις που βοηθούν το σώμα να αποβάλλει καρκινογόνες ουσίες.

3. Σκεφτείτε τη σόγια και το πράσινο τσάι

Οι ισοφλαβόνες σχετίζονται με τη μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Ισοφλαβόνες περιέχουν: το τόφου, ο αρακάς, οι φακές, τα φιστίκια.
Οι ερευνητές μελέτησαν επί μακρόν τη σχέση του πράσινου τσαγιού με τον καρκίνο του προστάτη αποδεικνύοντας τη σχέση των συστατικών του τσαγιού με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

4. Καφές

Η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με τη μείωση κινδύνου. Τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σύμφωνα με μελέτη του 2014, κάθε 3 φλιτζάνια καφέ μειώνουν κατά 11% τις πιθανότητες εμφάνισης θανάσιμου καρκίνου. Αυτό δείχνει ότι η σχέση του καρκίνου του προστάτη εξαρτάται από τη δόση του καφέ. Παρόλα αυτά αυξημένη κατανάλωση καφέ προκαλεί διάφορα προβλήματα υγείας όπως ταχυκαρδία και κρίσεις.

Ο τρόπος παρασκευής του καφέ έχει σημασία. Οι άνδρες που κατανάλωσαν βραστό καφέ φαίνεται να έχουν χαμηλότερο ποσοστό καρκίνου του προστάτη από αυτούς που κατανάλωσαν καφέ με άλλο τρόπο. Οι χημικές ουσίες καφεστολη (cafestol) και καχόλη (kahweol) είναι γνωστές για την ικανότητα τους να πολεμούν τον καρκίνο. Οι μελετητές πιστεύουν ότι αυτές οι ουσίες παγιδεύονται όταν φιλτράρεται ο καφές και δεν περνούν στον προς κατανάλωση υγρό, κάτι που δεν συμβαίνει όταν ο καφές βράζεται.

5. Επιλέξτε το καλό λίπος

Αντικαταστήστε το ζωικό λίπος όπου μπορείτε με φυτικό όπως ελαιόλαδο, μαργαρίνη, ξηρούς καρπούς που περιέχουν άφθονα απαραίτητα λιπαρά οξέα, ψάρια όπως σαρδέλες, τόνος, σκουμπρί, πέστροφα και σολομός για τα ευεργετικά ωμέγα 3.

6. Φυλλικό οξύ

Σύμφωνα με το American Cancer Society σε μερικές κλινικές μελέτες βρέθηκε ότι τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Παρόλα αυτά η χορήγηση συμπληρωμάτων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισής του. Είναι προτιμότερο το φυλλικό οξύ να λαμβάνεται από τις φυσικές πηγές, όπως πράσινα λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια.

7. Γαλακτοκομικά

Σύμφωνα με κάποιες μελέτες της MayoClinic τα γαλακτοκομικά όπως και η διατροφή πλούσια σε ασβέστιο συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Παρόλα αυτά οι έρευνες είναι ανάμικτες και ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός.

8. Γυμναστείτε

Η διατήρηση του βάρουςεντός των φυσιολογικών ορίων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Τα πλεονεκτήματα της άσκησης περιλαμβάνουν αύξηση της μυϊκής μάζας, μείωση του λιπώδους ιστού και καλύτερο μεταβολισμό. Δοκιμάστε το περπάτημα, το τρέξιμο, την ποδηλασία, το κολύμπι. Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι βαρετή, δοκιμάστε διαφορετικά είδη και χαρείτε το.

9. Αυξήστε την κατανάλωση βιταμίνης C, σύμπλεγμα B και Ε

Καταναλώστε πορτοκάλια, φράουλες, πιπεριές, σπανάκι, μάνγκο. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για τη λήψη βιταμίνης Ε (50 με 100 IUgamma καιd-alpha), φυσικές πηγές είναι οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο, το αβοκάντο.

Η καλή υγεία είναι επιλογή!

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης