Κορονοϊός: Η Μεσογειακή Διατροφή και πώς να την εφαρμόσετε
Η Μεσογειακή Διατροφή ήδη θεωρείται από τις πιο ευεργετικές μεθόδους για την καρδιά και τη μακροζωία. Είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, όσπρια, ελαιόλαδο και ψάρι. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κορεσμένων λιπαρών είναι χαμηλή.
Σημαντικό για την καλή διατροφή είναι ο αριθμός των γευμάτων μέσα στην ημέρα, ο τρόπος, ο χώρος και ο χρόνος κατανάλωσης του γεύματος. Η πληροφόρηση για την ιδανική διατροφή εν μέσω της πανδημίας είναι αρκετή αυτές τις ημέρες, ας δούμε όμως έναν πρακτικό οδηγό εφαρμογής αυτών των πληροφοριών.
Καταναλώστε 3 κύρια γεύματα
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
- Πρωινό
Φροντίστε το πρωινό να περιλαμβάνει φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά.
Ιδέες για υγιεινό πρωινό
- Γάλα 1,5 % με βρόμη και φρούτα
- Ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι και μέλι, ξηρούς καρπούς και φρούτα
- Αυγά βραστά ή ομελέτα, βρόμη ή ψωμί ολικής άλεσης και χυμό πορτοκάλι
- Γιαούρτι με παξιμάδι ή δημητριακά, μέλι και ξηρούς καρπούς
- Σπιτική χορτόπιτα ή τυρόπιτα, φρούτα
- Μεσημεριανό και βραδινό γεύμα
Φροντίστε να συνδυάσετε όλες τις ομάδες τροφών, λαχανικά, δημητριακά και ψάρι, κοτόπουλο ή όσπρια.
Ιδέες για μεσημεριανό και βραδινό
- Κοτόπουλο ή ψάρι, πλούσια σαλάτα και πατάτες ή ρύζι
- Λαδερά λαχανικά, τυρί χαμηλών λιπαρών, ψωμί ή πατάτες
- Όσπρια με ψάρι ή τυρί χαμηλών λιπαρών, ελιές, ψωμί ή ρύζι
- Μια μεγάλη ατομική σαλάτα με ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο αποτελεί μια καλή επιλογή ελαφριού γεύματος.
Εάν επιθυμείτε να καταναλώσετε αλκοόλ επιλέξτε λευκό ή κόκκινο κρασί.
Μην ξεχνάτε το νερό
- Σνακ
Τα γεύματα ενδιάμεσα των κύριων γευμάτων μπορούν να περιλαμβάνουν:
- Φρούτα, ξηρούς καρπούς
- Φρούτα με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά ή smoothies
- Λαχανικά όπως καρότα, αγγούρι
- Δημητριακά ολικής άλεσης με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
- Ξηρούς καρπούς με μέλι
Τα νέα δεδομένα
Η Μεσογειακή Διατροφή σχετίζεται με την αύξηση των βακτηρίων εκείνων που συνδέονται με τη σωματική και πνευματική υγεία ενώ μειώνουν τα βακτήρια υπεύθυνα για φλεγμονές. Μια νέα μελέτη παρατήρησε ότι οι ηλικιωμένοι που ακολουθούσαν τη Μεσογειακή διατροφή είχαν μεγαλύτερο αριθμό καλών βακτηρίων, που σχετίζονται με την ευζωία, στον εντερικό σωλήνα. Η δίαιτα χαμηλή σε λαχανικά και φρούτα έχει αρνητική επίδραση στην αντοχή και τη δύναμη των ηλικιωμένων. Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, τα καρύδια και οι σπόροι έχουν θετική επίδραση στο εντερικό μικροβίωμα.
Σύμφωνα με τα νέα επικαιροποιημένα στοιχεία της μελέτης που ανακοινώθηκε από την επιστημονική κοινότητα η ευεργετική επίδραση της Μεσογειακής διατροφής στο εντερικό μικροβιωμα σχετίζεται με την αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων όπως η βιταμίνη C, Β6, Β9, χαλκού, καλίου, σιδήρου μαγγανίου και μαγνησίου.
Η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα είναι ανεξάντλητη γεύσεων και συνδυασμών. Προτιμήστε την, όχι μόνο τώρα που οι συνθήκες απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Η καλή υγεία είναι επιλογή και η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί την ιδανική επιλογή.
Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος -Διατροφολόγος