Πόνοι στις αρθρώσεις: Οι 7 καλύτερες τροφές για την αντιμετώπισή τους

Πονάνε οι αρθρώσεις σας; Αυτή είναι η καλύτερη διατροφή για να νιώσετε καλύτερα...

Πόνοι στις αρθρώσεις: Οι 7 καλύτερες τροφές για την αντιμετώπισή τους

Η αρθρίτιδα ως όρος περιγράφει τη φλεγμονή στις αρθρώσεις, είναι μια πάθηση που προκαλεί πόνο, θερμότητα, ερεθισμό και συχνά περιορισμό των κινήσεων. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι αυτοάνοση πάθηση και αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό επιτίθεται στις αρθρώσεις. Τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα γνωρίζουν τη φλεγμονή και τον πόνο που συνοδεύει την πάθηση.

Η Μεσογειακή Διατροφή, αποδεδειγμένα πια, μειώνει τη φλεγμονή. Σε μελέτη που έγινε σε γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα οι οποίες ακολούθησαν αυτό το μοντέλο διατροφής για δυο μήνες, ο πόνος και η πρωινή δυσκαμψία στις αρθρώσεις μειώθηκαν ενώ οι δείκτες ευεξίας αυξήθηκαν στο σύνολο τους σε σχέση με το γκρουπ αναφοράς.
Παρόλο που δεν υπάρχει διατροφή για τη θεραπεία της νόσου, υπάρχουν τροφές που μειώνουν τα συμπτώματα και την έντασή τους. Ας δούμε αναλυτικά τις 7 βασικές τροφές που βοηθούν:

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι πλούσιο σε οφέλη για την υγεία. Εργαστηριακές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το σκόρδο περιέχει ενώσεις που μάχονται τον καρκίνο, την άνοια και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Γνωστή είναι και η αντιφλεγμονώδης δράση του καθώς η χρήση του μειώνει δείκτες φλεγμονής που συνδέονται με την αρθρίτιδα. Η προσθήκη σκόρδου στη διατροφή μειώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Μπρόκολο

Μαζί με άλλα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, η λαχανίδα και το κινέζικο λάχανο, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α,Cκαι Κ που προστατεύουν από τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και δυναμώνει τα κόκκαλα.

Κεράσια και μούρα

Οι ανθοκυανίνες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα και σε αυτές οφείλεται το χρώμα τους. Τα κεράσια και τα μούρα περιέχουν άφθονα ποσά 2 ισχυρών αντιοξειδωτικών της κερσετίνης και της ρουτεϊνης (rutin). Η κερσετίνη παρεμποδίζει τη διαδικασία φλεγμονής σχετική με την αρθρίτιδα και η ρουτεΐνη αντίστοιχα μειώνει τη φλεγμονή. Σε μελέτη 38,176 γυναικών που έφαγαν δύο μερίδες φράουλας την εβδομάδα υπήρξε 14% μείωση των δεικτών φλεγμονής στο αίμα.
Οι φράουλες, τα βατόμουρα, το μύρτιλο και τα κράνμπερι είναι μόνο μερικές επιλογές όχι μόνο για να ικανοποιήσετε την επιθυμία για γλυκό αλλά και να προσφέρετε στον οργανισμό σας άφθονες θρεπτικές ενώσεις εναντίον του πόνου.

Φασόλια

Πλούσια σε φυτικές ίνες που μειώνουν τα επίπεδα της CRP (δείκτης φλεγμονής). Τα φασόλια παρέχουν πρωτεΐνη που διατηρεί τους μυς ενδυναμωμένους και ειδικά γύρω από τις αρθρώσεις. Κόκκινα, γίγαντες, μαυρομάτικα, τα φασόλια είναι πλούσια πηγή φολικού οξέος, μαγνησίου, σιδήρου, ψευδαργύρου που δίνουν μια ώθηση στην καρδιά και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η σόγια.

Ψάρι

Λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, ο σολομός, η ρέγκα είναι πλούσιες πηγές ω3 λιπαρών οξέων αλλά και βιταμίνηςD σημαντικής για την υγεία των οστών και των αρθρώσεων

Καρύδια

Τα καρύδια είναι πλούσια σε ενώσεις που μειώνουν τη φλεγμονή. Πιο συγκεκριμένα είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα που αποδεδειγμένα μειώνουν τους πόνους των αρθρώσεων. Μαζί με το ελαιόλαδο τα καρύδια είναι σημαντικά για την ανακουφιστική και αντιφλεγμονώδη δράση τους στην αρθρίτιδα.

Πράσινο τσάι

Αυτό το νόστιμο αφέψημα είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες. Γνωστές για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, οι πολυφαινόλες προστατεύουν από τη φλεγμονή και μειώνουν τη φθορά των χόνδρων. Περιέχει επιγαλλοκατεχινη-3 (EGCG) έναν παράγοντα που σταματά την παραγωγή των μορίων που οδηγούν στη φθορά των αρθρώσεων που προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Συζητήστε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων που περιέχουν κολλαγόνο, χονδροϊτίνη και γλυκοζαμίνη που προστατεύουν αποτελεσματικά την υγεία των αρθρώσεων.

Η καλή υγεία είναι επιλογή.

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος