#Μένουμε σπίτι: Αλλεργίες της άνοιξης και 8 τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπισή τους

Υπάρχουν τροφές που αποδεδειγμένα μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας όπως το φτάρνισμα και την καταρροή.

#Μένουμε σπίτι: Αλλεργίες της άνοιξης και 8 τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπισή τους
Photo Credits: Unplash.com

Η άνοιξη, πέρα από την ομορφιά και την αισιοδοξία που αποπνέει, είναι και η εποχή όπου εμφανίζονται οι περισσότερες αλλεργίες κυρίως στη γύρη των φυτών. Παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή υπάρχουν τροφές που αποδεδειγμένα μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας όπως το φτάρνισμα και την καταρροή.

Δοκιμάστε τα παρακάτω:

  • Τα κρεμμύδια, οι πιπεριές, τα μούρα και ο μαϊντανός περιέχουν κερσετίνη, ένα φυσικό φωτοχημικό που μειώνει την αντίδραση των ισταμινών, που είναι μέρος της αλλεργικής αντίδρασης. Τα ωμά κόκκινα κρεμμύδια έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε κερσετίνη, το ψήσιμο μειώνει τα επίπεδα της, οπότε προτιμήστε να καταναλώνετε τα κρεμμύδια ωμά σε σαλάτες ή σε σάντουιτς. Περιέχουν επίσης προβιοτικά, τα οποία θρέφουν τα βακτήρια του εντέρου και στηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία.
  • Τα ακτινίδια επίσης μειώνουν τα επίπεδα ισταμινών, αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C όπως τα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή φρούτα.
  • Ο ανανάς περιέχει το ένζυμο βρομελίνη που σύμφωνα με τους ερευνητές μειώνει τον ερεθισμό σε αλλεργικές παθήσεις όπως το άσθμα.
  • Ο τόνος, ο σολομός, η σαρδέλα και άλλα λιπαρά ψάρια που περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό. Μια μελέτη στην Ιαπωνία έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερο ψάρι μείωσαν τα επίπεδα αλλεργικής ρινίτιδας.
  • Το κεφίρ είναι ένα γιαουρτοποτό πλούσιο σε προβιοτικά χρήσιμα για τα βακτήρια του εντερικού σωλήνα. Έρευνες έχουν δείξει την ευεργετική επίδραση των προβιοτικών στα συμπτώματα των αλλεργιών.
  • Μέλι και γύρη. Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν μέλι και γύρη τον χειμώνα, την άνοιξη παρουσίασαν πιο ήπια συμπτώματα αλλεργιών. Η γύρη περιέχει βακτήρια, νέκταρ, μέλι και γύρη λουλουδιών. Έρευνες αποδεικνύουν αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιμυκητισιακές ιδιότητες στη γύρη.
  • Ντομάτες.Παρόλο που τα εσπεριδοειδή είναι πιο γνωστά για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, οι ντομάτες είναι και αυτές μια εξαιρετική πηγή επίσης. Επιπρόσθετα περιέχουν λυκοπένιο γνωστό για την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του. Το λυκοπένιο αφομοιώνεται καλύτερα από τον οργανισμό σε μαγειρεμένη μορφή όπως η σάλτσα ντομάτας.
  • Ο κουρκουμάς είναι γνωστός για την αντιφλεγμονώδη δράση του. Το δραστικό συστατικό του, η κουρκουμίνη, συνδέεται με τη μείωση συμπτωμάτων πρηξίματος ή ερεθισμού που προκαλούν φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η αλλεργική ρινίτιδα. Το μαύρο πιπέρι αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης και καλό είναι να συνδυάζονται.

Η ανθοφορία της άνοιξης είναι από τα πιο όμορφα πράγματα. Αυτά τα τρόφιμα δεν υποκαθιστούν την απαραίτητη θεραπεία για την εποχική αλλεργία, αλλά μπορούν να βοηθήσουν συνολικά ως μέρος της καθημερινότητας. Οι επιλογές αυτές μειώνουν τη φλεγμονή και τις αλλεργικές αντιδράσεις όπως το φτάρνισμα, την καταρροή και τη γεύση. Είναι τροφές που υπάρχουν ήδη στο ψυγείο μας και δεν επιβαρύνουν τον προγραμματισμό του σπιτιού.

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης