Κορονοϊος: Γιατροί και νοσηλευτές από την Κούβα στην Ιταλία-Βοήθεια και από Ρωσία

Στην Ιταλία έφτασαν το βράδυ της Κυριακής μια ομάδα 52 γιατρών και νοσηλευτών από την Κούβα , προκειμένου  να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κορονοϊού, μαζι με τις ιταλικές αρχές. Ως τώρα οι Κουβανοί γιατροί πήγαιναν σε φτωχές χώρες, αλλά για πρώτη φορά θα μεταβούν σε πλούσια χώρα. Βοήθεια και από τον ρωσικό στρατό.

 

Κορονοϊος: Γιατροί και νοσηλευτές από την Κούβα στην Ιταλία-Βοήθεια και από Ρωσία

Ο ρωσικός στρατός έστειλε ιατρική βοήθεια στην Ιταλία προκειμένου να βοηθήσει στην καταπολέμηση της επιδημίας του νέου κοροναϊού στην ευρωπαϊκή αυτή χώρα έπειτα από εντολή που έλαβε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Πούτιν είχε το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, κατά την οποία ο Ρώσος ηγέτης προσέφερε υποστήριξη και βοήθεια υπό την μορφή ειδικών οχημάτων απολύμανσης και ειδικών για να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της Covid-19 στις χειρότερα πληγείσες περιοχές της Ιταλίας.

Η Ιταλία κατέγραψε χθες σχεδόν 800 θανάτους από την επιδημία του νέου κορονοϊού, με τους οποίους ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 5.000.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη θα μεταφέρουν οκτώ κινητές ταξιαρχίες στρατιωτικών ιατρών, ειδικά οχήματα απολύμανσης και άλλο ιατρικό εξοπλισμό στην Ιταλία από σήμερα.

Η Ρωσία έχει καταγράψει η ίδια 306 κρούσματα κορονοϊού, τα περισσότερα στη Μόσχα, και έναν θάνατο που σχετίζεται με τη νόσο.

Βοήθεια και από την Κούβα

Από την πλευρά της η Κούβα, απέστειλε στην Ιταλία ομάδα 52 γιατρών και νοσηλευτών, ορισμένοι από τους οποίους διαθέτουν εμπειρία από την καταπολέμηση της επιδημίας Έμπολα στην Αφρική, για να βοηθήσουν την χώρα αυτή που πλήττεται βαρύτατα από την επιδημία Covid-19 στην καταπολέμησή της.

Προορισμός της ομάδας αυτής, η οποία έφτασε στην Ιταλία, είναι η περιοχή της Λομβαρδίας, η οποία είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο από την επιδημία του νέου κορονοϊού στην ευρωπαϊκή χώρα. Σε έναν μήνα τουλάχιστον 4.825 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κορονοϊό στην Ιταλία.

Η ομάδα που απέστειλε η Κούβα αποτελείται από 36 γιατρούς, 15 νοσηλευτές και έναν υπεύθυνο και "προτίθεται να εργαστεί αδιάκοπα για την θεραπεία και την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της υγείας" στην Ιταλία, δήλωσε ο επικεφαλής της Κάρλος Ρικάρντο Πέρες.

Τριάντα από τα μέλη της ομάδας αυτής είχαν αγωνιστεί κατά της επιδημίας του Έμπολα στην δυτική Αφρική το 2014 κατόπιν αιτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πρόσθεσε ο επικεφαλής της ομάδας σε τελετή που έγινε προτού αυτή αναχωρήσει από την Αβάνα για την Ιταλία.


Το νησί της Καραϊβικής έχει στείλει πολλές φορές αντίστοιχες ομάδες σε φτωχές χώρες που έχουν πληγεί από καταστροφές από το 1959 οπότε έγινε η κουβανική επανάσταση που οδήγησε στην άνοδο του Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία. Οι γιατροί βρίσκονταν μάλιστα στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της χολέρας στην Αϊτή και κατά του έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που γιατροί και νοσηλευτές αποστέλλονται στην Ιταλία, μια από τις πλούσιες χώρες παγκοσμίως.

«Ολοι μας φοβόμαστε αλλά έχουμε ένα καθήκον να εκπληρώσουμε, συνεπώς βάζουμε τον φόβο μας στην άκρη», δήλωσε ο 68χρονος Λεονάρντο Φερνάντες, που έχει εξειδικευτεί σε θέματα εντατικής θεραπείας.

«Αυτός που λέει ότι δεν φοβάται είναι υπερήρωας, εμείς όμως δεν είμαστε υπερήρωες αλλά επαναστατικοί γιατροί», πρόσθεσε.

Η εξαγωγή ιατρικών υπηρεσιών, η οποία απέφερε το 2018 έσοδα άνω των 6,3 δισ. δολαρίων (περίπου 5,8 δισ. ευρώ), επιπλέον του τουρισμού, αποτελεί έναν από τους κύριους μοχλούς της κουβανικής οικονομίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η Κούβα δημιούργησε ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που πολλοί στον αναπτυσσόμενο κόσμο ζήλευαν, με οικονομική βοήθεια από την πρώην σύμμαχο Σοβιετική Ένωση, αν και κάποιες από αυτές τις προόδους έχουν χαθεί από την κατάρρευση του κομμουνιστικού μπλοκ. Πολλά νοσοκομεία της Κούβας έχουν περιέλθει σε κακή κατάσταση. Ωστόσο, η Κούβα έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την αναλογία γιατρών ανά κάτοικο, ακόμη κι όταν δεν προσμετρώνται οι γιατροί που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 651 ασθενείς, καταγράφηκαν 5.560 νέα κρούσματα, ενώ 952 ασθενείς βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ιταλία ανέρχονται σε 59.138. Οι νεκροί έφτασαν τους 5.476. Παράλληλα, 7.024 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ