Ημέρα της γυναίκας: Οι «Γυναίκες στην Ογκολογία»

Οι «Γυναίκες στην Ογκολογία» και η κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου ενώνουν τις δυνάμεις τους και με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, ξεκινούν καμπάνια με σειρά ενημερωτικών δράσεων για τα οφέλη της άσκησης και τη βελτίωση που προσφέρει στην ποιότητα ζωής τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη θεραπεία του καρκίνου.

Ημέρα της γυναίκας: Οι «Γυναίκες στην Ογκολογία»

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια η οποία ακόμα αυτή την περίοδο υποβάλλεται σε ακτινοθεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, έχει δώσει και έμπρακτα το παράδειγμα για το πόσο σημαντική είναι η άσκηση καθώς δεν σταμάτησε ποτέ να τρέχει αυτούς του μήνες που δίνει τη μάχη με την ασθένεια.

«Run Your Life. Η άσκηση είναι το καλύτερο παυσίπονο. Πολλές φορές δεν έπαιρνα αναλγητική αγωγή και ακόμα και όταν έκανα χημειοθεραπείες, απλώς έβγαινα έξω και έτρεχα. Δεν σταμάτησα ποτέ. Συνέχισα τις προπονήσεις μου, με χαμηλότερη ένταση βέβαια, ενώ πήρα μέρος και σε αγώνες», δήλωσε η Μαρία Πολύζου σε συνέντευξή της στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ όπου ανακοίνωσε ότι στόχος των δράσεων που ξεκινά με τις «Γυναίκες στην Ογκολογία» είναι να στείλουν το πιο ηχηρό μήνυμα ότι η άσκηση είναι ευεργετική και για την πρόληψη και για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

«Είναι γνωστό ότι η άσκηση και ειδικά το τρέξιμο μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Αλλά και εκείνες οι γυναίκες που τελικά νοσήσουν, πρέπει να συνεχίσουν να ασκούνται καθώς θα τις βοηθήσει σε πολλά επίπεδα. Στην ψυχολογία τους, στη διατήρηση του βάρους και κυρίως στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Και όσες είναι διστακτικές να ξέρουν ότι αυτή η κατάσταση είναι απολύτως διαχειρίσιμη. Φυσικά δεν προτείνω να κάνουν τα χλμ που έκανα εγώ αλλά ακόμα και αν μια γυναίκα δεν έχει τρέξει ποτέ στη ζωή της μέχρι τώρα, μπορεί 3-4 φορές την εβδομάδα να κάνει για 20-30 λεπτά δυναμικό βάδισμα και σταδιακά να αρχίσει σιγά σιγά και να τρέχει», τόνισε η κάτοχος του Πανελληνίου Ρεκόρ Μαραθωνίου Δρόμου ευχαριστώντας τον γιατρό και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου όπου συνεχίζει και θα ολοκληρώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τη θεραπεία της.

Η Μαρία Πολύζου και οι «Γυναίκες στην Ογκολογία» μέσα από τους αγώνες δρόμου έχουν προγραμματίσει μία σειρά ενημερωτικών ομιλιών για την άσκηση και τον καρκίνο του μαστού. Θα ξεκινήσουν από τον αγώνα του Run Greece στην Κρήτη στις 4 Απριλίου, θα ακολουθήσει ο Μαραθώνιος της Θεσσαλονίκης στις 12 Απριλίου και πολλοί ακόμα αγώνες στη συνέχεια ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ η άσκηση κατά του καρκίνου του μαστού συνταγογραφείται.

Παράλληλα σήμερα ανέβηκε στο διαδίκτυο η ιστοσελίδα της «AIMS Women’s Commission», της Επιτροπής Γυναικών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων Δρόμων - που στόχο έχει την παρότρυνση των γυναικών σε όλο τον πλανήτη να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Επικεφαλής είναι ο πρόεδρος της AIMS Πάκο Μποράο και η αντιπρόεδρος Μάρθα Μοράλες ενώ την Ελλάδα εκπροσωπεί η Μαρία Πολύζου δίνοντας προπονητικές συμβουλές σε γυναίκες κάθε επιπέδου που θέλουν να βάλουν το τρέξιμο στην καθημερινότητά τους.

Το σλόγκαν της Επιτροπής Γυναικών της AIMS είναι «allwomencanrun» και αντίστοιχα μπορείτε να επισκεφτείτε το site στη διεύθυνση: www.allwomencanrun.org.