Ποια διατροφή αυξάνει το κολλαγόνο;

Η Αναστασία Ασλανίδη απαντά στις πιο σημαντικές ερωτήσεις που αφορούν στο κολλαγόνο και στην πρόσληψή του από τον οργανισμό μας.

Ποια διατροφή αυξάνει το κολλαγόνο;

Τι είναι το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που συνθέτει το σώμα μας. Είναι απαραίτητη για υγιείς αρθρώσεις, διατηρεί την ελαστικότητα στο δέρμα και μειώνει τις ρυτίδες. Για αυτό το λόγο τα συμπληρώματα κολλαγόνου είναι δημοφιλή διότι σύμφωνα με επιστημονικούς ισχυρισμούς ενισχύουν τη νεότητα του δέρματος.Ευσταθούν όμως οι ισχυρισμοί αυτοί;

Ποιες είναι οι λειτουργίες του κολλαγόνου στο σώμα;

Οι ίνες του κολλαγόνου λειτουργούν συνδετικά και συγκρατούν: μύες, κόκκαλα, τένοντες, συνδέσμους,όργανα και δέρμα.

Τύποι κολλαγόνου

Υπάρχουν 16 διαφορετικοί τύποι αυτής της σημαντικής πρωτεΐνης στο σώμα, οι πιο συχνοί είναι ο τύπος Ι, ΙΙ και ΙΙΙ, ο κάθε ένας με διαφορετική λειτουργία. Ο τύπος Ι «χτίζει» το δέρμα, τους τένοντες και τους συνδέσμους. Ο τύπος ΙΙ βοηθά τη σύνθεση του χόνδρου, του ελαστικού ιστού μεταξύ τω οστών, των αυτιών και της μύτης. Ο τύπος ΙΙΙ βοηθά τη δημιουργία μυών και αιμοφόρων αγγείων.

Το κολλαγόνο καθώς μεγαλώνουμε

Καθώς μεγαλώνουμε η παραγωγή του κολλαγόνου μειώνεται, δεν μπορούμε να μετρήσουμε πόσο ακριβώς αλλά η μείωση του κολλαγόνου προκαλεί πόνο ή ακαμψία στις αρθρώσεις ή στους χόνδρους. Οι μύες αποδυναμώνονται και το δέρμα αποκτά μια χάρτινη υφή.

Τι επηρεάζει τα επίπεδα κολλαγόνου;

Πέρα από το χρόνο,τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που θα μειώσουν το κολλαγόνο: η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα και η ζάχαρη που προκαλεί μείωση της ελαστικότητας του δέρματος.

Τροφές που ενισχύουν τα επίπεδα του κολλαγόνου

Μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα να αυξήσει τη δημιουργία κολλαγόνου με την κατανάλωση υγιεινών τροφών. Για να συνθέσει ο οργανισμός κολλαγόνο χρειάζεται να ενώσει δυο αμινοξέα τη γλυκίνη και την προλίνη. Αυτά τα αμινοξέα τα συναντάμε σε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες όπως:

το κοτόπουλο

το ψάρι

τα αυγά

τα γαλακτοκομικά

το μοσχάρι

τα φασόλια.

Άλλα θρεπτικά συστατικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του κολλαγόνου είναι: η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι: τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες τα φυλλώδη λαχανικά.

Για τον ψευδάργυρο επιλέξτε τροφές όπως στρείδια, μύδια, το φύτρο του σιταριού, τα βραζιλιάνικα φιστίκια, τον κρόκο των αυγών, τις σαρδέλες και τον αρακά.

Για τον χαλκό επιλέξτε στρείδια, καβούρια, κάσιους, αμύγδαλα, ηλιόσπορους, φακές, σοκολάτα και βοδινό συκώτι.

Τα συμπληρώματα διατροφής βοηθούν;

Εάν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή το σώμα συνθέτει το κολλαγόνο που χρειάζεται. Η έρευνα για τα συμπληρώματα κολλαγόνου είναι μικρή και για ασφαλή συμπεράσματα χρειάζεται περαιτέρω μελέτη. Τα συμπληρώματα δεν υπόκεινται σε έλεγχο από τον FDA για αυτό εάν αγοράσετε κάποιο οι λέξεις κλειδί που πρέπει να προσέξετε στα συστατικά είναι: υδρολυμένο κολλαγόνο ή πεπτίδια κολλαγόνου.

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος