Γιατί το τσάι κάνει καλό στην υγεία;

Από το πράσινο τσάι στον ιβίσκο και από το λευκό τσάι στο χαμομήλι, τα βότανα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και άλλα υγιή καλούδια.

Γιατί το τσάι κάνει καλό στην υγεία;

Μελέτες αποδεικνύουν ότι τα αφεψήματα βοτάνων και τσαγιού βοηθούν με τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τον διαβήτη, μειώνουν την χοληστερίνη και προάγουν την πνευματική εγρήγορση. Ας δούμε τα οφέλη του τσαγιού σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών ανά κατηγορία.

Πράσινο, μαύρο και λευκό τσάι

Το τσάι,όπως και το τσάι oolong και το pu-erh, προέρχονται από το φυτό Camellia sinensis, ένα θάμνο που προέρχεται από την Κίνα και την Ινδία και περιέχει μοναδικά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή. Η πιο ισχυρή από αυτές, γνωστή ως ECGC, μπορεί να βοηθήσει κατά των ελεύθερων ριζών που μπορούν να συμβάλουν στον καρκίνο, στις καρδιακές παθήσεις και στις φραγμένες αρτηρίες. Όλα αυτά τα είδη τσαγιού περιέχουν θειανίνη και μερικά καφεΐνη που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και αυξάνουν την πνευματική εγρήγορση. Όσο περισσότερο επεξεργάζονται τα φύλλα τόσο μειώνεται η περιεκτικότητα τους σε πολυφαινόλες. Το τσάι έχει επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Οι πολυφαινόλες περιλαμβάνουν τα φλαβονοειδή. Toτσάιoolong και το μαύρο τσάι υποβάλλονται σε διαδικασία είτε οξείδωσης είτε ζύμωσης. Με αυτό τον τρόπο έχουν χαμηλότερη συγκέντρωση σε πολυφαινόλες από το πράσινο τσάι ενώ το αντιοξειδωτικό τους φορτίο παραμένει υψηλό.

Πράσινο τσάι

Φτιάχνεται από ατμισμένα φύλλα τσαγιού, έχει υψηλή συγκέντρωση σε EGCG και έχει μελετηθεί ευρέως. Τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του μαστού, των πνευμόνων, του στομάχου, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου, εμποδίζουν τη θρόμβωση των αρτηριών, μειώνουν το λίπος, επηρεάζουν το οξειδωτικό στρες του εγκεφάλου, μειώνουν τον κίνδυνο νευρολογικών διαταραχών όπως Alzheimer’s και Παρκινσον, μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Μαύρο τσάι

Φτιάχνεται από φύλλα τσαγιού που έχουν υποστεί ζύμωση, έχει την περισσότερη καφεΐνη και είναι η βάση για τη δημιουργία του chai και των στιγμιαίων τσαγιών. Μελέτες δείχνουν ότι το μαύρο τσάι προστατεύει τους πνεύμονες από τη ζημιά που προκαλεί ο καπνός του τσιγάρου και μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Λευκό τσάι

Το λευκό τσάι δεν υποβάλλεται σε διαδικασία ζύμωσης. Μετά τη συλλογή των φύλλων αφήνεται για λίγο να μαραθεί, να εξατμιστεί η φυσική υγρασία και μετά στεγνώνεται. Για αυτό και θεωρείται ότι το λευκό τσάι έχει τις περισσότερες αντικαρκινικές ιδιότητες σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα είδη τσαγιού.

Τσάι Oolοng

Είναι θα λέγαμε ένα πάντρεμα του μαύρου και πράσινου τσαγιού, που κουβαλάει τη γεύση, το άρωμα και τις ιδιότητες και των δύο. Σε μελέτη που έγινε σε ζώα βρέθηκε ότι το λευκό τσάι δεν βοηθά την μείωση της κακής χοληστερόλης. Μια ποικιλία oolong τσαγιού Wuyiθεωρείται ως τσάι αδυνατίσματος αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία να το αποδεικνύουν.

Pu-erh τσάι

Ανήκει στο μαύρο τσάι και φτιάχνεται από φύλλα που έχουν υποστεί μικρό ποσοστό ζύμωσης και έχουν ωριμάσει. Θεωρείται ότι μειώνει την αύξηση βάρους και την LDL χοληστερόλη.

Παρόλο που το ερώτημα για τον σωστό χρόνο βρασμού προκειμένου να διατηρηθεί το θρεπτικό φορτίο παραμένει,το τσάι είναι το πιο ευεργετικό αφέψημα που μπορούμε να καταναλώσουμε όλες τις εποχές και ειδικά τον χειμώνα. Απολαύστε το!

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.anastasia-aslanidi.gr