Καπνιστός σολομός: Πλεονεκτήματα και κίνδυνοι για την υγεία
Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για τη θρεπτική αξία του καπνιστού σολομού, τα πλεονεκτήματα για την υγεία και τους κινδύνους.
Ο καπνιστός σολομός είναι δημοφιλής για την πικάντικη γεύση του και θεωρείται ιδιαίτερη λιχουδιά. Το άρθρο αυτό εξηγεί ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για τη θρεπτική αξία του καπνιστού σολομού,τα πλεονεκτήματα για την υγεία και τους κινδύνους.
Διατροφικά στοιχεία
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Ο καπνιστός σολομός είναι χαμηλός σε θερμίδες και πλούσιος σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, απαραίτητα λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.
100γρ καπνιστού σολομού περιέχουν:
Θερμίδες 117
Πρωτεΐνη 18γρ
λιπαρά 4γρ
νάτριο 4γρ
φώσφορο 13% της συνιστώμενης ημερήσια πρόσληψη (ΣΗΠ),
χαλκό 26% ΣΗΠ
σελήνιο 59% ΣΗΠ
ριβοφλαβίνη 9% ΣΗΠ
νιασίνη 30% ΣΗΠ
βιταμίνη Β6 16% ΣΗΠ
βιταμίνη Β12 136% ΣΗΠ
βιταμίνη Ε 9% ΣΗΠ
βιταμίνη D 86% ΣΗΠ
χολίνη 16% ΣΗΠ
Επιπλέον ο καπνιστός σολομός είναι μια πλούσια πηγή ω3λιπαρών οξέων με περιεκτικότητα 0.5γρεικοσιπεντανοικού (EPA) και εικοσιδυαεξανοικού οξέος (DHA) ανά 100γρ σολομού, σημαντικά για την λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και στην υγιή γήρανση.
Πώς φτιάχνεται
Το κάπνισμα είναι μια μέθοδος μαγειρέματος και συντήρησης του κρέατος,των πουλερικών και των ψαριών με τη χρήση του καπνού. Το κάπνισμα πραγματοποιείται σε ειδικούς θαλάμους με αλάτι και διακρίνεται σε ψυχρό και θερμό ανάλογα με τη θερμοκρασία.
Οφέλη και κίνδυνοι
Ας δούμε πρώτα τα οφέλη
• Τα ω3 λιπαρά οξέα EPA και DHA συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, με ορισμένους καρκίνους και με την πνευματική διαύγεια. Τα λιπαρά μειώνουν τα τριγλυκερίδια, τη φλεγμονή και διατηρούν τις λειτουργίες και τη δομή του εγκεφάλου σε υψηλά επίπεδα.
• Ο καπνιστός σολομός παρέχει βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία απαραίτητα στην υγεία όπως είδαμε και στη σύνθεση του πιο πάνω. Μια μερίδα σολομού την ημέρα παρέχει το 136 % σε Β12, 86% σε βιταμίνηD και το 50% σε σελήνιο.
Κίνδυνοι
• Λόγω της μεθόδου παρασκευής του ο σολομός είναι πλούσιος σε αλάτι και η περιεκτικότητα του μπορεί να φτάσει τα 600mg- 1200 mg ανά 100γρ. Το Ινστιτούτο Ιατρικής και το Αμερικάνικο Υπουργείο Γεωργίας συστήνουν τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού στα 2300mg την ημέρα για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιοπαθειών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικάνικη Εταιρεία Καρδιοπαθειών προτείνει ακόμη χαμηλότερη κατανάλωση που φτάνει τα 2000mg – 1.500mg την ημέρα. Σε αυτή την περίπτωση αντικαταστήστε τον με φρέσκο σολομό.
• O καπνιστός σολομός αυξάνει τις πιθανότητες λιστερίωσης, μιας πάθησης που προκαλείται από το βακτήριο λιστέρια. Είναι δυνατό να προσβάλει ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, εγκύους και βρέφη. Η λιστέρια καταστρέφεται κατά το θερμό κάπνισμα για αυτό να είστε προσεκτικοί στην επιλογή του προϊόντος.
• Το νιτρώδες νάτριο που χρησιμοποιείται ως συντηρητικό κατά την επεξεργασία του καπνίσματος, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου. Μελέτες συνδέουν την αυξημένη κατανάλωση τέτοιων ενώσεων με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
• Η περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα όπως κάδμιο και υδράργυρο σε μεγάλα λιπαρά ψάρια λόγω της μόλυνσης των θαλασσών είναι ένα μεγάλο θέμα. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ η συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στις ελληνικές θάλασσες είναι χαμηλότερη από τα όρια ασφάλειας που ορίζει η ΕΕ, οπότε καλό είναι να προσέχετε την προέλευση του.
Εν κατακλείδι
Ο καπνιστός σολομός είναι ένα καπνιστό έδεσμα πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής θρεπτικής αξίας, ευεργετικά λιπαρά οξέα,πολύτιμα μέταλλα και βιταμίνες. Περιέχει σημαντική ποσότητα νατρίου και ο ψυχρά καπνιστός σολομός αυξάνει την πιθανότητα λιστερίωσης.Παρόλα αυτά παραμένει μια εξαιρετική επιλογή γεύματος για μια υγιεινή διατροφή.
Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης
www.anastasia-aslanidi.gr