Oι πιο δημοφιλείς δίαιτες (μέρος 1ο)

Ένας απλός οδηγός στις πιο δημοφιλείς δίαιτες (μέρος 1ο)

Oι πιο δημοφιλείς δίαιτες (μέρος 1ο)

Σας μπερδεύει η κετονική διατροφή; Σκέφτεστε να ακολουθήσετε κάποια από τις γνωστές δίαιτες που ακολουθούν οι celebrities;

Οι περισσότερες δίαιτες από την Paleo μέχρι την Μεσογειακή έχουν πολλά κοινά όσο και διαφορές. Κατά πόσο είναι αποτελεσματικές εξαρτάται από το τι θεωρούμε αποτελεσματικό και αφορά μια άλλη συζήτηση. Για να σας βοηθήσουμε θα αναφέρουμε τα βασικά χαρακτηριστικά της κάθε μιας.

Όλα για 30

Σε αυτό το πλάνο αποκλείονται η ζάχαρη, τα δημητριακά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η σόγια και τα επεξεργασμένα τρόφιμα για 30 ημέρες. Επιτρέπονται: λαχανικά, αυγά, θαλασσινά, κρέας, καρύδια, φρούτα και σπόροι. Σύμφωνα με τους δημιουργούς αυτή η διατροφή επαναφέρει υγιή διατροφικά μοτίβα και απομακρύνει συνήθειες που σχετίζονται με κατανάλωση τροφών και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Παρόλο που μπορείς να προσθέσεις σταδιακά ορισμένα από τα τρόφιμα μετά τις 30 ημέρες, είναι δύσκολο να την εφαρμόσεις ακριβώς και επίσης υπάρχει η πιθανότητα να επιστρέψεις στις παλιές διατροφικές συνήθειες.

Μεσογειακή Διατροφή

Αυτή η δίαιτα μιμείται την κουζίνα των χωρών της Μεσογείου όπως Ελλάδα και Ιταλία. Επικεντρώνεται στην κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής άλεσης, ελαιολάδου, μπαχαρικών, βοτάνων, ξηρών καρπών και οσπρίων. Για πρωτεΐνη επιλέγει το ψάρι και το κοτόπουλο ενώ προτείνεται η κατανάλωσης κόκκινου κρέατος ,κόκκινου κρασιού και γαλακτοκομικών σε μέτρια συχνότητα. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτή η διατροφή προάγει την καλή υγεία και ευεξία, μελέτες δείχνουν ότι προστατεύει από καρδιοαγγειακά νοσήματα και τη νόσο Alzheimer’s.

Δίαιτα Ζώνης

Αυτό το πλάνο αποτελείται από τρία γεύματα και δυο σνακ την ημέρα. Κάθε πιάτο χωρίζεται σε 3 μέρη , το 1/3 καταλαμβάνει η άπαχη πρωτεΐνη (κοτόπουλο ,ψάρι) και τα 2/3 φρούτα και λαχανικά εκτός από τα αμυλούχα όπως αρακά ή πατάτα. Επιτρέπει καλά λιπαρά όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο ή αμύγδαλα σε μικρή ποσότητα. Αυτός ο συνδυασμός από 40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνη και 30% λίπος (περίπου) θεωρείται ότι τοποθετεί τον οργανισμό στην αντιφλεγμονώδη ζώνη.

Κετογονική διατροφή

Σε αυτή τη διατροφή αποκλείονται σχεδόν όλοι οι υδατάνθρακες. Αυτό αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιήσει λίπος για παροχή ενέργειας, μια κατάσταση που ονομάζεται κέτωση. Η διατροφή αποτελείται από 70% με 80% λίπος, 10 με 20% πρωτεΐνη και 10% με 15% υδατάνθρακες. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί βραχυπρόθεσμα να μειώνει το βάρος, με πιθανές παρενέργειες όπως δυσκοιλιότητα και κόπωση αλλά η μακροχρόνια εφαρμογή της μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, προβλήματα νεφρών και καρδιακές παθήσεις.

DASH

Αυτό το πλάνο βασίζεται στις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής και είναι ευεργετικό για την υγεία όχι μόνο για την μείωση της αρτηριακής πίεσης όπως ορίζει και το όνομα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension).Είναι πλούσια σε λαχανικά ,φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, και άπαχη πρωτεΐνη. Περιλαμβάνει καλά φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς και όσπρια. H κατανάλωση γλυκών, κορεσμένων λιπαρών και νατρίου είναι πολύ χαμηλή έως καθόλου. Μελέτες δείχνουν ότι με τη διατροφή DASH μειώνεται η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη καθώς και οι πιθανότητες για εμφάνιση διαβήτη.

Ενημερωθείτε με ακρίβεια και λάβετε έγκυρη ενημέρωση από τον αρμόδιο επαγγελματία υγείας για την μέθοδο που σας ενδιαφέρει, προτεραιότητα αποτελεί η προάσπιση της υγείας.

Ασλανίδη Αναστασία
Διατροφολόγος-Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης