Nηστεία και αποτοξίνωση: Μύθοι και αλήθειες

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι μικρής διάρκειας διατροφικές παρεμβάσεις, σχεδιασμένες να απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα.

Nηστεία και αποτοξίνωση: Μύθοι και αλήθειες

Οι τοξίνες είναι επιβλαβείς ουσίες που προέρχονται από το περιβάλλον και τις τροφές. Προκαλούν βλάβες στο σώμα είτε τις τρώμε είτε τις αναπνέουμε είτε διαπερνούν το δέρμα.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι μικρής διάρκειας διατροφικές παρεμβάσεις, σχεδιασμένες να απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα. Πολλές από αυτές μπορεί να έχουν αντίστοιχες επιδράσεις με την διαλειμματική νηστεία.

Η μικρής διάρκειας αποτοξίνωση μπορεί να βελτιώσει τους δείκτες παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου και την ευαισθησία στη λεπτίνη και την ινσουλίνη. Βέβαια αυτά δεν ισχύουν σε όλους, μελέτες σε γυναίκες δείχνουν ότι η 48ωρη νηστεία και η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων για 3 εβδομάδες αύξησε τα επίπεδα ορμονών που σχετίζονται με το στρες.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να είναι εθιστικές

Τρώγοντας λίγο ή καθόλου δημιουργείται ένα αίσθημα ευφορίας όπως αυτό που δημιουργείται με το κάπνισμα ή την κατανάλωση αλκοόλ και αποτελεί το λόγο που αρκετοί επιλέγουν να αποφεύγουν το φαγητό.

Η συχνή εφαρμογή τους μπορεί να μειώσει τον μεταβολισμό.

Οι δίαιτες αυτές είναι μικρής διάρκειας, εάν όμως επαναλαμβάνονται συχνά μπορεί να μειώσουν τον μεταβολικό ρυθμό. Αυτό δυσκολεύει την απώλεια και την διατήρηση του βάρους.

Μπορεί σήμερα οι μέθοδοι να έχουν αλλάξει αλλά η αποτοξίνωση δεν είναι καινούργια ιδέα. Πολλές θρησκείες χρησιμοποιούν την νηστεία ως μέσο εξαγνισμού χιλιάδες χρόνια τώρα. Πολύ πριν τον 20ο αιώνα οι γιατροί χρησιμοποιούσαν την νηστεία ή το κλύσμα για αντιμετώπιση παθήσεων.

Το πιο γνωστό πλάνο είναι ή 2 μέρες κάθε εβδομάδα ή 1 εβδομάδα κάθε μήνα. Κατά την διάρκεια αυτών επιτρέπεται η κατανάλωση 500 θερμίδων και μετά επαναφορά σε κανονική- υγιεινή- διατροφή. Η αποτοξίνωση με χυμούς και σούπες είναι η πιο γνωστή. Διαρκεί από 3 έως 10 ημέρες. Δεν υπάρχουν έρευνες που να δείχνουν ότι υπερτερούν έναντι της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στη φυσική τους μορφή.

Με την αποτοξίνωση μπορεί να χάνεις βάρος αλλά δεν χάνεις λίπος!

Το σώμα ξεφορτώνεται νερό και μυϊκή μάζα, το νούμερο στη ζυγαριά μπορεί να ανέβει όταν επανέλθουμε στην κανονική διατροφή. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης και να ανακουφίσει από την φλεγμονή, θα πρέπει όμως να εφαρμόζεται κατόπιν συνεννόησης με τον ιατρό .

Η αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ δεν αποτελεί τρόπο αποτοξίνωσης του συκωτιού αλλά βοηθά την αλλαγή συμπεριφοράς όσον αφορά το αλκοόλ έτσι ώστε να κάνουμε πιο συνειδητές επιλογές.

Παρόλο που οι γιατροί συστήνουν την αποτοξίνωση σε διαταραχές του πεπτικού συστήματος δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι βοηθά το σώμα να απομακρύνει τις τοξίνες καλύτερα από ότι με τις διεργασίες του οργανισμού( νεφρά, συκώτι). Στην περίπτωση πεπτικών διαταραχών συστήνονται πιο ήπιοι τρόποι αντιμετώπισης όπως προβιοτικά, καθαρτικά και άσκηση.

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης
www.anastasia-aslanidi.gr