Τελικά μας κάνει καλό η σοκολάτα;

Την επόμενη φορά που θα φάτε ένα κομμάτι σοκολάτας δεν χρειάζεται να νιώσετε τύψεις. Παρ’ όλη την κακή της φήμη ότι προκαλεί αύξηση βάρους, έχει και οφέλη για την υγεία μας που την καθιστούν μια καλή επιλογή.

Τελικά μας κάνει καλό η σοκολάτα;

Σίγουρα η μαύρη σοκολάτα δεν φτάνει το επίπεδο θρεπτικότητας των λαχανικών, αλλά είναι μια υγιεινή επιλογή, καθώς έχει λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη. Η μαύρη σοκολάτα είναι συνήθως λιγότερο επεξεργασμένη και αυτό σημαίνει ότι έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά όπως τα φλαβονοειδή τα οποία μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη. Η μαύρη σοκολάτα έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε κακάο. Όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα σε κακάο, τόσο μεγαλύτερη και η περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή. Η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε φλαβονοειδή αυξάνει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και μειώνει τις πιθανότητες απώλειας μνήμης. Η έρευνα που έγινε το 2014 κατέδειξε ότι το εκχύλισμα κακάο με την ονομασία lavado, μπορεί να μειώσει ή να αποτρέψει την ζημιά των νευρολογικών οδών που παρατηρούνται σε ασθενείς με Alzheimer.

Γνωρίζατε ότι για να πάρουμε από την σοκολάτα την καφεΐνη που παίρνουμε από 1 φλιτζάνι καφέ πρέπει να φάμε 14 μερίδες σοκολάτας γάλακτος; Αυτό σημαίνει 3000 θερμίδες και 300γρ ζάχαρη έναντι 2 θερμίδων που έχει ένα 1 φλιτζάνι σκέτου καφέ.

Σύμφωνα με κάποιες μελέτες η σοκολάτα προκαλεί στον εγκέφαλο την παραγωγή οπιοειδών ενώσεων που προάγουν το αίσθημα της ευτυχίας όμοιων με εκείνων που παράγονται όταν είμαστε ερωτευμένοι.

Καναδοί επιστήμονες σε μια μελέτη που αφορούσε 44.483 άτομα, βρέθηκε ότι εκείνοι που κατανάλωναν σοκολάτα είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού από αυτούς που δεν κατανάλωναν. Επίσης αυτοί που είχαν υποστεί εγκεφαλικό αλλά κατανάλωναν τακτικά σοκολάτα είχα 46% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από αυτό. Ευρήματα που έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of the International Society of Sports Nutrition προτείνουν ότι λίγη μαύρη σοκολάτα μπορεί να ενισχύσει την διαθεσιμότητα οξυγόνου κατά την διάρκεια της προπόνησης.

Προσοχή: η αυξημένη κατανάλωση σοκολάτας δεν εξασφαλίζει την καλή υγεία! Μια μερίδα σοκολάτας είναι όσο ένα σπιρτόκουτο!

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης

www.anastasia-aslanidi.gr