Πέντε γεύματα για πιο υγιές δέρμα

Το υγιές δέρμα ξεκινά από τη διατροφή. Πέντε γεύματα κατά της γήρανσής του...

Πέντε γεύματα για πιο υγιές δέρμα

Εκτός από την έκθεση στον ήλιο, ο κύριος ένοχος για την πρόωρη γήρανση είναι τα προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοποίησης γνωστά ως AGEs (advanced glycation end products). Τα προϊόντα αυτά δημιουργούνται όταν μέρη του λίπους ή της πρωτεΐνης συνδέονται με τη γλυκόζη. Άρα η διατροφή μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην αντιμετώπιση της γήρανσης.

Επιλέξτε γλυκοπατάτες ψητές αντί για τηγανητές πατάτες

Οι τηγανητές πατάτες μπορεί να είναι γευστικές αλλά δεν είναι και η καλύτερη επιλογή για το υγιές δέρμα αφού και το τηγανητό και το αλάτι καταστρέφουν το δέρμα. Το τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες προκαλεί την απελευθέρωση ελευθέρων ριζών που επιταχύνουν τη γήρανση και προκαλούν κυτταρική βλάβη. Αντί για τις συνηθισμένες τηγανητές πατάτες επιλέξτε ψητές γλυκοπατάτες. Η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε χαλκό που συμμετέχει στην παραγωγή του κολλαγόνου και είναι πεντανόστιμη! Προσθέστε λίγο αλάτι, το παραπάνω προκαλεί αφυδάτωση του δέρματος και το κάνει επιρρεπές στην ρυτίδωση.

Κοτόπουλο ψητό αντί για λουκάνικα και αλλαντικά

Το επεξεργασμένο κρέας- hotdogs, μπέικον, αλλαντικά- συχνά περιέχουν μεγάλη ποσότητα νατρίου, νιτρωδών και κορεσμένου λίπους. Όλα αυτά αφυδατώνουν το δέρμα και προκαλούν φλεγμονή. Το ψητό κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι πλούσια σε αμινοξέα πολύ σημαντικά για το φυσικό σχηματισμό του κολλαγόνου. Είναι νόστιμα, μας χορταίνουν και μπορούμε να τα βρούμε εύκολα.

Ελαιόλαδο και άλειμμα αβοκάντο αντί για μαργαρίνη

Η μαργαρίνη περιέχει τρανς λιπαρά. Έρευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι η πρόσληψη τρανς λιπαρών από τα φυτικά έλαια μας κάνει ευάλωτους στις ακτίνες UV οι οποίες καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστικότητα. Για ένα υγιές δέρμα επιλέξτε ελαιόλαδο και αβοκάντο. Οι συνδυασμοί είναι πολλοί και τα πλεονεκτήματα στην αντιγήρανση από τα αντιοξειδωτικά ακόμα περισσότερα.

Για κάτι γλυκό προτιμήστε φρούτα με γιαούρτι και μέλι

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης και κυρίως ως πρόσθετη στα γλυκά μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην υγεία. Ένα από αυτά είναι ότι επιταχύνουν την γήρανση με την καταστροφή του κολλαγόνου. Όταν θέλετε γλυκό επιλέξτε φρέσκα φρούτα με γιαούρτι και μέλι. Προσθέστε σταφίδες ή blueberries που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και εμποδίζουν την απώλεια κολλαγόνου.

Ψωμί πολύσπορο αντί για λευκό

Σταματήστε να καταναλώνετε επεξεργασμένους υδατάνθρακες εάν θέλετε ένα υγιές δέρμα. Επιλέξτε ψωμί ολικής άλεσης με σπόρους χωρίς πρόσθετα σάκχαρα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Το δέρμα σας θα σας ευγνωμονεί και θα σας το δείξει!

Σκέψου αλλιώς! Σκέψου εσένα

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης