Το ελαιόλαδο σύμμαχος κατά του καρκίνου και των φλεγμονών

Τα οφέλη του ελαιόλαδου για την καταπολέμηση ασθενειών και παθήσεων.

Το ελαιόλαδο σύμμαχος κατά του καρκίνου και των φλεγμονών

Ο φυσικός χυμός του καρπού της ελιάς είναι το δημοφιλές ελαιόλαδο. Η χώρα μας, μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία είναι από τους σημαντικότερους παραγωγούς ελαιολάδου στον κόσμο.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Αποτελείται κατά 11% από πολυακόρεστα όπως τα ωμέγα 6 και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Το λιπαρό οξύ που κυριαρχεί είναι το μονοακόρεστο ολεϊκό οξύ σε περιεκτικότητα 73% του ελαίου.

Έρευνες δείχνουν ότι το ολεϊκό οξύ μειώνει τη φλεγμονή και έχει ευεργετική δράση στα γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες κάνοντας το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μια καλή επιλογή για το μαγείρεμα.

Το ελαιόλαδο περιέχει υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών και είναι και μια καλή πηγή βιταμίνης Ε και Κ. Το φορτίο αντιοξειδωτικών με κυρίαρχη την ολεοκανθάλη που περιέχει, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, φλεγμονών και την οξείδωση των κυττάρων. Μελέτες δείχνουν ότι περιορίζουν τα γονίδια και τις πρωτεΐνες που οδηγούν στη φλεγμονή.

Το ισχυρό αντιοξειδωτικό ολεοκανθάλη μειώνει την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου. Η ολεοκανθάλη καταστρέφει τα λυσοσώματα των καρκινικών κυττάρων, εκείνα καταρρέουν και αδυνατούν να εκτελέσουν βασικές λειτουργίες με τελικό αποτέλεσμα το θάνατό τους. Η ολεοκανθάλη δεν καταστρέφει τα υγιή κύτταρα, παρά μόνο τα καρκινικά. Επίσης έχει παρόμοια δράση με την ιβουπροφαίνη. Μελετητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση 3 με 4 κτσ ελαιόλαδο (50ml) έχει παρόμοια δράση με το 10% της δόσης για ενήλικες φαρμάκου με ιβουπροφαίνη.

Η σχέση μεταξύ ελαιολάδου και εγκεφαλικού έχει ερευνηθεί εκτεταμένα. Αρκετές μελέτες μεταξύ των οποίων και η μεγάλη έρευνα για την Μεσογειακή Διατροφή, επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων. Προστατεύει από την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης LDL, ενισχύει το εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων, μειώνει τον σχηματισμό θρόμβων και βελτιώνει την αρτηριακή πίεση.

Η κατανάλωση ελαιολάδου δεν σχετίζεται με την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας λίπους οδηγεί στην αύξηση βάρους. Σε μια 30 μήνη μελέτη που έγινε σε 7000 Ισπανούς που κατανάλωσαν ελαιόλαδο δεν παρουσίασαν αύξηση βάρους. Επιπρόσθετα μια μελέτη 3 ετών σε 187 συμμετέχοντες έδειξε ότι μια δίαιτα πλούσια σε ελαιόλαδο αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα και βοηθά την απώλεια βάρους.

Περαιτέρω έρευνα απαιτείται και για την αντιβακτηριδιακή δράση του ελαίου όπως και για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας την οποία βελτιώνει λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του.

Είναι πολύ βασικό να επιλέγουμε το σωστό ελαιόλαδο. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που αναφέραμε για αυτό και είναι το καλύτερο. Να είστε προσεκτικοί με τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, διαβάστε προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες και επιλέξτε μόνο το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Σκέψου αλλιώς! Σκέψου εσένα!

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης
www.anastasia-aslanidi.gr