Η αλήθεια για τους υδατάνθρακες

Ας κάνουμε μια προσπάθεια να απενοχοποιήσουμε τα δημητριακά ( ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά), τις πατάτες, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η αλήθεια για τους υδατάνθρακες

Τον τελευταίο καιρό προωθείται η κατανάλωση τροφών με αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ψωμιά και ζυμαρικά τροποποιημένα για να περιέχουν αναλογικά περισσότερη πρωτεΐνη (διατηρώ τις επιφυλάξεις μου σε αυτό ) με σκοπό ποιόν; Μήπως για να μειώσουμε την ενοχή που κουβαλά η κατανάλωση τους;

Η βάση της Μεσογειακής Διατροφής είναι τα δημητριακά ( ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά) οι πατάτες, τα φρούτα και τα λαχανικά. Ας κάνουμε μια προσπάθεια να τα απενοχοποιήσουμε και να τα επαναφέρουμε στη διατροφή μας στη θέση που πρέπει.

Τα δημητριακά και τα προϊόντα τους είναι βασική πηγή υδατανθράκων οι οποίοι προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό για αυτό και πρέπει να καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες ημερησίως και ιδιαίτερα ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία ευεργετικά για τον οργανισμό.

Το «καύσιμο» του οργανισμού

Το σώμα μας και ειδικά ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί γλυκόζη για ενέργεια και για να λειτουργήσει σωστά. Οι υδατάνθρακες είναι η πιο άμεση πηγή. Το σώμα μπορεί να διασπάσει το λίπος για να καλύψει κάποιες ανάγκες σε γλυκόζη αλλά όχι όλες. Επιπρόσθετα κατά τη διάσπαση του λίπους παράγονται ενώσεις που ονομάζονται κετόνες και μπορεί να αυξήσουν τα οξέα στο αίμα και να δημιουργήσουν πρόβλημα μακροπρόθεσμα.

Προετοιμασία για άσκηση

Οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης. Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση βρώμης με γιαούρτι, φιστικοβούτυρο με ψωμί ολικής ή ξηρούς καρπούς με σταφίδες, 1 έως 3 ώρες πριν την άσκηση για καλύτερη απόδοση.

Πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε βιταμίνες ειδικά του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ενώσεις σημαντικές για την καλή υγεία και ευζωία. Τα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β. Επιπλέον περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά, φλαβονοειδή και καροτενοειδή που προστατεύουν τον οργανισμό.

Απλοί και Σύνθετοι Υδατάνθρακες

Σκεφτείτε τους απλούς υδατάνθρακες σαν τους κόκκους της ζάχαρης. Είναι πολύ μικρά μόρια τα όποια χρησιμοποιεί αμέσως ο οργανισμός. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα γρήγορα. Τέτοιου είδους υδατάνθρακες περιέχουν η ζάχαρη, οι καραμέλες και τα γλυκά.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι αλυσίδες απλών υδατανθράκων τις οποίες ο οργανισμός πρέπει να «σπάσει» για να τις χρησιμοποιήσει. Αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο με αποτέλεσμα το σάκχαρο στο αίμα να διατηρείται σταθερό και να μειώνεται η μετατροπή του σε λίπος. Τέτοιου είδους υδατάνθρακες περιέχουν το ψωμί ολικής άλεσης, η βρώμη, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, τα λαχανικά και τα όσπρια.

Εάν υπερβούμε την ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός τότε αυξάνεται το σάκχαρο του αίματος με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εκκρινόμενη ινσουλίνη η οποία δίνει εντολή αποθήκευσης της γλυκόζης ως λίπος στα κύτταρα, κι όχι μόνο αυτό, αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη .

Εάν δεν καταναλώνουμε την απαραίτητη ποσότητα τότε μπορεί να εμφανίσουμε δυσκοιλιότητα γιατί απουσιάζουν οι φυτικές ίνες, ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει πρωτεΐνες ή λίπος για να καλύψει τις ανάγκες του σε ενέργεια με αποτέλεσμα να προκαλέσουμε αδυναμία και στρες στο σώμα.

Η σωστή ποσότητα υδατανθράκων και ειδικά δημητριακών εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία και τις απαιτήσεις του κάθε ατόμου στην καθημερινότητα του. Ένας γενικός κανόνας που μπορείτε να ακολουθείτε είναι ότι οι η μισή ποσότητα υδατανθράκων θα προέρχεται από τα φρούτα ,τα λαχανικά ,τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η υπόλοιπη από προϊόντα ολικής άλεσης.

Επιλέξτε ρύζι, κινόα, βρώμη, κριθαρένιο ψωμί ή παξιμάδια, ζυμαρικά ολικής άλεσης. Καταναλώστε τα φρούτα ολόκληρα, τα λαχανικά ωμά ή ελαφρά βρασμένα. Δεν χρειάζεται να στερείτε από τον εαυτό σας μια πλούσια μακαρονάδα ή το ψωμί από ένα ωραίο λαδερό, ενημερωθείτε πόσο και πότε το χρειάζεσθε ,μάθετε το μετρό για τον δικό σας οργανισμό.

Σκέψου αλλιώς! Σκέψου εσένα!

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης
www.anastasia-aslanidi.gr