Ρόδι, ο «θαυματουργός καρπός»

Ο Ιπποκράτης αναγνώρισε την ιατρική αξία του ροδιού και το χαρακτήρισε «θαυματουργό καρπό».

Ρόδι, ο «θαυματουργός καρπός»

Το ρόδι ανήκει στα πιο θρεπτικά φρούτα του πλανήτη. Έρευνες του αποδίδουν αρκετά πλεονεκτήματα για τον οργανισμό και την θετική επίδραση του σε πολλές ασθένειες. Ας δούμε 6 αποδεδειγμένες –βάση μελετών- ιδιότητες του.

Το ρόδι ανήκει στην κατηγορία των μούρων, μοιάζει με το μήλο με ένα μικρό στέμμα στην κορυφή του.

Ένα φλιτζάνι ρόδι περιέχει : φυτικές ίνες 7γρ, πρωτεΐνη 3γρ, βιταμίνη C 30% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας (ΗΣΠ), βιταμίνη Κ 36% ΗΣΠ, φολικό οξύ 16% ΗΣΠ, Κάλιο 12% ΗΣΠ, ψευδάργυρο, χαλκό, βιταμίνη Ε και νιασίνη.

Είναι πλούσιο σε δυο ενώσεις με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες: Α) η πονικαλαγίνη είναι μια ελλαγιτανίνη, ένας τύπος φαινολικής ένωσης που βρίσκεται σε μορφές άλφα και βήτα στα ρόδια. Είναι τόσο ισχυρή που έχει βρεθεί ότι ο χυμός ροδιού έχει τριπλάσια αντιοξειδωτική δράση από εκείνη του κρασιού και του πράσινου τσαγιού.

Το εκχύλισμα ροδιού και η σκόνη φτιάχνονται κυρίως από τη φλούδα λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του σε αυτή την ένωση. Β) πουικικό οξύ (συζευγμένο λινολεϊκό οξύ) το κύριο συστατικό στο έλαιο του ροδιού, ισχυρό αντιοξειδωτικό και αυτό.

-Το ρόδι έχει εντυπωσιακή αντιφλεγμονώδη δράση σε χρόνιες καταστάσεις όπως καρκίνο, διαβήτη τύπου 2, Αλτσχάιμερ, παχυσαρκία. Η ισχυρή δράση του οφείλεται στο φορτίο πονικαλαγινών που περιέχει. Μελέτες στο εργαστήριο έχουν δείξει ότι μπορούν να μειώσουν την φλεγμονή στον πεπτικό σωλήνα όπως επίσης να μειώσουν την δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο μαστό και το παχύ έντερο.

-Επίσης το εκχύλισμα ροδιού καθυστερεί την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων στον μαστό, χρειάζεται όμως περαιτέρω έρευνα.

-Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Τα αποτελέσματα μιας μελέτης έδειξαν ότι η κατανάλωση 150ml χυμό ροδιού για 2 εβδομάδες μείωσε σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Και άλλες μελέτες είχαν παρόμοια αποτελέσματα στη μείωση κυρίως της συστολικής πίεσης.

-Αντιμυκητιασική και αντιβακτηριδιακή δράση. Τα συστατικά του ροδιού μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση επικίνδυνων βακτηρίων όπως η candida albicans.

-Μπορεί επίσης προστατέψει από φλεγμονή και μόλυνση του στόματος όπως περιοδοντίτιδα και στοματίτιδα.

-Βοηθά την βελτίωση της μνήμης. Σε μελέτες που έγιναν βρέθηκε ότι η κατανάλωση 237ml χυμού ρόδι μείωσε την απώλεια μνήμης και ενίσχυσε τους δείκτες λεκτικής και οπτικής μνήμης.

-Χρησιμοποιείται για προβλήματα στη στυτική λειτουργία, για την ανδρική υπογονιμότητα και την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα το σίγουρο είναι ότι το ρόδι είναι από τα πιο πλούσια σε οφέλη φρούτο. Σύμβολο τύχης και σύμμαχος της καλής υγείας τώρα είναι η εποχή του, απολαύστε το.

Ασλανίδη Αναστασία