Έξι λόγοι που το αγγούρι φροντίζει την υγεία μας

Ενυδάτωση, απώλεια βάρους, θρεπτικά συστατικά, σάκχαρο αίματος και όχι μόνο. Έξι λόγοι που το αγγούρι φροντίζει την υγεία μας. 

Έξι λόγοι που το αγγούρι φροντίζει την υγεία μας

Δροσερό, πράσινο και πολύ δημοφιλές στην κουζίνα μας το αγγούρι με πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Ας δούμε 6 από αυτά:

Ενυδάτωση

Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται ημερησίως 12 ποτήρια νερό, το ¼ το οποίο προέρχεται από τις τροφές. Τα αγγούρια είναι μια εξαιρετική πηγή αφού αποτελούνται κατά 95% από νερό. Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική για την σωστή λειτουργία των κυττάρων.

Απώλεια βάρους

Το νερό που περιέχει το αγγούρι δεν ενυδατώνει απλά τα κύτταρα αλλά γεμίζει και το στομάχι μειώνοντας έτσι το αίσθημα της πείνας. Ένα φλιτζάνι αγγούρι έχει μόνο 16 θερμίδες ,που σημαίνει χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα και η κατανάλωση τροφών χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας βοηθά την προσπάθεια μας να διατηρήσουμε ή να μειώσουμε το βάρος στο επιθυμητό.

Θρεπτικά συστατικά

Το αγγούρι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Καλύπτει το 14% με 19% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Κ, είναι πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και C, καλίου, φωσφόρου, χαλκού και μαγνησίου.

Σάκχαρο αίματος

Αυξημένα επίπεδα σακχάρου βοηθούν στην δημιουργία των ενώσεων ROS και ROC γνωστές για την καταστροφή που προκαλούν στα κύτταρα. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα, η αυξημένη κατανάλωση αγγουριού μειώνει την παραγωγή αυτών των ενώσεων. Σίγουρα χρειάζονται περισσότερες μελέτες.

Αντιοξειδωτικά

Αυτές οι μικρές ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα μας από τις ελεύθερες ρίζες βρίσκονται σε ένα εκπληκτικό μίγμα στο αγγούρι αφού περιέχει φλαβονοειδή, λιγνάνες και τριτεπρένια, που όχι μόνο προστατεύουν τα κύτταρα αλλά μειώνουν και την φλεγμονή που συνδέεται με αρθρίτιδα και άλλες καταστάσεις.

Υγεία της καρδιάς

Η αντιοξειδωτική δράση τους βοηθά τη μείωση εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Μελέτες δείχνουν ότι τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχονται στους σπόρους του αγγουριού μειώνουν την χοληστερόλη έχοντας άμεση επίδραση στην υγεία της καρδιάς.

Η αυξημένη ποσότητα νερού, οι αντιοξειδωτικές ενώσεις και οι φυτικές ίνες που περιέχει δίνουν στο λαχανικό αυτό μια σημαντική θέση στο διαιτολόγιο μας .

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος -Διατροφολόγος

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης

web:www.anastasia-aslanidi.gr