Οκτώ λόγοι για να καταναλώνουμε λεμόνι και lime

Η κατανάλωση βιταμίνης C μέσω του λεμονιού με τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος βοηθά στην γρήγορη ανακούφιση από αυτό.

Οκτώ λόγοι για να καταναλώνουμε λεμόνι και lime

Ο χυμός του λεμονιού και του lime είτε αραιωμένος σε νερό είτε πάνω από ένα καλοψημένο ψάρι παρέχει τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που έχουν και άλλα εσπεριδοειδή και το καλύτερο: με λιγότερη ζάχαρη. Η φρεσκάδα και η αναζωογονητική μυρωδιά τους είναι δυο από τους λόγους που κυριαρχούν στο Μεσογειακό τραπέζι αυτά τα όμορφα φρούτα, διαβάστε παρακάτω τους υπόλοιπους:

1. Αυξανουν την ενέργεια

Η θειαμίνη και η ριβοφλαβίνη που περιέχουν ανήκουν στο σύμπλεγμα βιταμινών Β που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά. Βασική τους λειτουργία είναι η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και η ορθή λειτουργία των κυττάρων.

2. Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών

Τα λεμόνια και τα lime είναι πλούσια στα ισχυρά αντιοξειδωτικά: βιταμίνη C, φλαβόνες, φαινολικό οξύ, κουμαρίνη και σε απαραίτητα έλαια. Οι ενώσεις αυτές εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα.

3. Μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Τόσο ο χυμός όσο και η φλούδα τους μειώνουν την πίεση. Λίγες σταγόνες στο νερό, πριν ή μετά από ένα περίπατο βοηθούν πολύ. Εάν είστε υπό φαρμακευτική αγωγή συζητήστε με το γιατρό σας την κατανάλωση χυμού λεμονιού προκειμένου να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα.

4. Αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου

Μελέτες έχουν δείξει ότι το αντιοξειδωτικό φορτίο των δυο αυτών εσπεριδοειδών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, στομάχου, μαστού και ήπατος. Δυστυχώς δεν υπάρχουν στοιχεία για την καταπολέμηση του καρκίνου όταν έχει ήδη εμφανιστεί.

5. Βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου

Οι χημικές ενώσεις που περιέχουν τα λεμόνια και τα lime καταστρέφουν τις τοξικές ενώσεις που απειλούν τα κύτταρα. Λόγω αυτής της δράσης τους - της προστασίας από την καταστροφή των κυττάρων και την φλεγμονή στον οργανισμού θεωρείται ότι προλαμβάνουν την νόσο του Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ

6. Βοηθά στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος

Μπορεί να είναι μύθος ότι η βιταμίνη C προλαμβάνει την εμφάνιση του κρυολογήματος αλλά την χρειαζόμαστε για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα όταν νοσήσουμε και ειδικά στην έξαρση του. Η κατανάλωση βιταμίνης C μέσω του λεμονιού με τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος βοηθά στην γρήγορη ανακούφιση από αυτό.

7. Μειώνει την χοληστερόλη

Ένα μείγμα από σκόρδο και χυμό λεμόνι καθημερινά μπορεί να μειώσει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Τα φλαβονοειδή και η βιταμίνη C διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου και λιπών χαμηλά προστατεύοντας έτσι την καρδιά. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιοπάθειες, αρτηριοσκλήρυνση και στεφανιαία νόσο.

8. Ισχυρή αντιγηραντική δράση

Η βιταμίνη C ή αλλιώς ασκορβικό οξύ συμμετέχει στη σύνθεση κολλαγόνου, μιας σημαντικής πρωτεΐνης για τη υγεία και νεότητα του δέρματος. Η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε με αποτέλεσμα των σχηματισμό ρυτίδων, με τη σωστή διατροφή και βιταμίνες μπορούμε να καθυστερήσουμε αυτή τη διαδικασία.

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος