Η αλήθεια για το μέλι

Η αλήθεια για το μέλι

60.000 μέλισσες σε μια κυψέλη, πετούν 55.000 μίλια για να βρουν τα κατάλληλα άνθη. Από το είδος του λουλουδιού εξαρτάται το χρώμα, η γεύση και το είδος των φλαβονοειδών που περιέχει το μέλι.

Εάν αφαιρέσεις το νερό το μέλι είναι κατά 95-99 % ζάχαρη, κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη. Περιέχει κάποια προβιοτικά που μπορούν να διατηρήσουν σε καλή υγεία τα βακτήρια του εντερικού σωλήνα. Τα περισσότερα είδη μελιού περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ένζυμα που βοηθούν την πέψη. Τα παιδιά μικρότερα του ενός έτους δεν πρέπει να καταναλώνουν μέλι. Αυτό γιατί το μέλι περιέχει τα βακτήρια της αλλαντίασης σε καταστολή. Τα βρέφη δεν μπορούν να απορροφήσουν το μέλι γρήγορα. Έτσι υπάρχει η πιθανότητα τα βακτήρια να «ξυπνήσουν» και να προκαλέσουν την παραγωγή επικίνδυνων τοξινών στο πεπτικό σύστημα. Η δυσκοιλιότητα είναι το πρώτο σημάδι αλλαντίασης. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την αδυναμία και την δυσκολία κατάποσης και θρέψης.

Το μέλι βοηθά τον βήχα του μικρού παιδιού. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων προειδοποιεί για την υπερβολική χρήση αντιβηχικών σιροπιών στα παιδιά κάτω των 6 ετών. Το μέλι αποτελεί μια καλή επιλογή για τα παιδιά άνω του ενός έτους. Μελέτες δείχνουν ότι 1.5 κουταλιά της σούπας μέλι βοηθά για έναν καλό ύπνο.

Το μέλι βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων εάν το βάλεις πάνω στην πληγή. Οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν επιθέματα μελιού, το ίδιο έκαναν αργότερα οι Ρώσοι και οι Γερμανοί στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Το μέλι βοηθά στην πρόληψη των μολύνσεων. Κάνει καλό στους πόνους του στήθους, στην κούραση και στον ίλιγγο. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες προλαμβάνοντας την οξείδωση των κυττάρων. Είναι γνωστή και η αντιφλεγμονώδης δράση του μελιού. Για αυτό και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων καρκίνων και καρδιοπαθειών.

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης

www.anastasia-aslanidi.gr