Τα οφέλη της σόγιας στην υγεία

Γνωρίζατε ότι τα προϊόντα σόγιας βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, προστατεύουν την καρδιά και δυναμώνουν τα κόκαλα;

Τα οφέλη της σόγιας στην υγεία

Η σόγια περιέχει και τα εννέα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει και είναι απαραίτητα για σημαντικές λειτουργίες του. Τα αυγά, το κρέας, το ψάρι περιέχουν αυτά τα αμινοξέα, οι χορτοφάγοι και τα άτομα που δεν καταναλώνουν ζωική πρωτεΐνη μπορούν να λάβουν αυτά τα συστατικά από τη σόγια.
Ας δούμε ποια άλλα είναι τα οφέλη της σόγιας παρακάτω.

Η περιεκτικότητα της σε καλά λιπαρά

Τα περισσότερα λιπαρά στη σόγια είναι πολυακόρεστα και περιλαμβάνουν τα σημαντικά ω3 και ω6. Μόνο το 10 με 15% του συνολικού λίπους της σόγιας είναι κορεσμένο. Το χοιρινό και το μοσχάρι περιέχουν πολύ περισσότερο κορεσμένο λίπος το οποίο αυξάνει και τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Η κατανάλωση 20 με 25γρ σόγιας ημερησίως ενισχύει την καλή λειτουργία της καρδιάς, μειώνει την LDL χοληστερόλη κατά 8% και άρα τις πιθανότητες εγκεφαλικού. Άλλες πηγές των σημαντικών αυτών λιπαρών είναι τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο.

Φυτικές ίνες

Η σόγια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, περιέχει περίπου 10γρ ανά φλιτζάνι όταν η ζωική πρωτεΐνη δεν έχει καθόλου και όχι μόνο αυτό, η περιεκτικότητα της σε φυτικές ίνες είναι υψηλότερη από πολλά φρούτα και λαχανικά.

Πηγή καλίου

Ένα φλιτζάνι σόγια περιέχει 886mg καλίου. Περίπου το διπλάσιο από αυτό που περιέχει μια μπανάνα και περίπου το ½ από αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός ημερησίως. Αυτό είναι πολύ σημαντικό εάν αναλογιστούμε την σημαντικότητα του καλίου στη λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών και των νευρικού συστήματος.

Μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης

Η καθημερινή κατανάλωση σόγιας προλαμβάνει την υπέρταση γιατί μειώνει την συστολική πίεση από 2 έως 5μονάδες, με αποτέλεσμα να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 14%.

Προλαμβάνει την οστεοπόρωση και μειώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Μετά την εμμηνόπαυση αυξάνεται το ποσοστό των γυναικών που πάσχουν από οστεοπόρωση. Η χορήγηση οιστρογόνων βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Η σόγια περιέχει ισοφλαβόνες που μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων. Μελέτες δείχνουν ότι οι ισοφλαβόνες βοηθούν την ενδυνάμωση των οστών και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Η σόγια βοηθά ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Ειδικά η κατανάλωση σόγιας στην παιδική ηλικία μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο μισό. Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι οι ισοφλαβόνες που περιέχει βοηθούν στην συρρίκνωση των όγκων καρκίνου.
Καρκίνος του προστάτη

Οι ισοφλαβόνες και ειδικά δυο είδη από αυτές, οι genistein and daidzein, καθυστερούν και μειώνουν την ανάπτυξη των όγκων στο προστάτη. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη.

Η σόγια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και σιδήρου. Στο εμπόριο μπορείτε να την βρείτε είτε ως ρόφημα με γεύση σοκολάτα /βανίλια, ως αλεύρι που μπορείτε να αναμίξετε με το αλεύρι σίτου , και σε άλλες μορφές. Βρείτε αυτή που σας ταιριάζει για να την εντάξετε στη διατροφή σας.