Ψευδάργυρος: Απαραίτητος για το σεξ και τα... μαλλιά

Γνωρίζατε ότι η έλλειψη ψευδαργύρου επηρεάζει την ερωτική επιθυμία των ανδρών και την υγεία των μαλλιών;

Ψευδάργυρος: Απαραίτητος για το σεξ και τα... μαλλιά

Είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολέμα βακτήρια και ιούς. Συμμετέχει στη σύνθεση γενετικού υλικού και στην έκφραση γονιδίων. Βοηθά την επούλωση των πληγών, ενισχύει τις αισθήσεις γεύσης και όσφρησης.

Πόσο χρειαζόμαστε;

Ένας ενήλικας άνδρας χρειάζεται 11mg την ημέρα ενώ η γυναίκα 8mg. Στην κύηση και στο θηλασμό οι ανάγκες αυξάνονται στα 12mg. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος επίσης στα βρέφη και τα παιδιά, που χρειάζονται 2-11mg ψευδαργύρου ανάλογα την ηλικία και το φύλλο. Ο παιδίατρος θα σας καθοδηγήσει για την απαιτούμενη ποσότητα που χρειάζεται το παιδί.

Λαμβάνουμε αρκετό;

Πιθανόν ναι, το ισορροπημένο διαιτολόγιο καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού, υπάρχουν καταστάσεις όμως που μπορεί να μειώσουν την ικανότητα απορρόφησης όπως η κατανάλωση αλκοόλ, προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, χειρουργικές επεμβάσεις, ηλικία. Οι χορτοφάγοι και τα άτομα που δεν καταναλώνουν προϊόντα ζωικής προέλευσης δυσκολεύονται να λάβουν την απαιτούμενη ποσότητα ψευδαργύρου από το φαγητό.

Η έλλειψη ψευδαργύρου στους ενήλικες μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, διάρροια, ερεθισμό στο δέρμα και μάτια, απώλεια της όρεξης. Επηρεάζει επίσης την σεξουαλική επιθυμία γιατί αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης. Στα παιδιά η ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει μειωμένη ανάπτυξη και καθυστέρηση της εφηβείας.

Σε μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuron, βρέθηκε ότι ο ψευδάργυρος έχει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της λειτουργίας των νευρώνων μεταξύ τους και το πώς επηρεάζεται η μνήμη και ο τρόπος εκμάθησης.

Ποιες τροφές περιέχουν ψευδάργυρο;

Η πιο πλούσια πηγή ψευδαργύρου είναι τα στρείδια που περιέχουν 5 φορές πάνω από αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός. Το κόκκινο κρέας και ειδικά το μοσχάρι περιέχει 7mg στα 85 γρ προϊόντος, διατηρήστε όμως την κατανάλωση περιορισμένη λόγω των κορεσμένων λιπαρών που περιέχει.

Το σκούρο κρέας κοτόπουλου με περιεκτικότητα 2,4mg ανά 85 γρ είναι πλούσια πηγή ψευδαργύρου σε σχέση με το στήθος κοτόπουλου που περιέχει 1mg μόνο.
Τα φιστίκια κάσιους έχουν 1,6mg ανά 28γρ. Αποτελούν ιδανική επιλογή για σνακ, προσοχή στην ποσότητα γιατί είναι πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά.

Η χρήση συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μπορεί να είναι χρήσιμη μόνο σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης έλλειψης και συγκεκριμένων ιατρικών καταστάσεων, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν αγοράσετε ένα.

Η υπερκατανάλωση ψευδαργύρου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χαλκού (σημαντικό θρεπτικό συστατικό)στον οργανισμό, να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να προκαλέσει πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές και άλλα.

Ασλανίδη Αναστασία
Διατροφολόγος