Oκτώ πλεονεκτήματα της κατανάλωσης νερού

Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι σημαντική για την υγεία και την ευεξία, ας μη ξεχνάμε ότι το σώμα μας αποτελείται κατά 60% από νερό.

Oκτώ πλεονεκτήματα της κατανάλωσης νερού

Γιατί όμως πρέπει να πίνουμε νερό; Ας δούμε 8 πλεονεκτήματα της κατανάλωσης νερού.

Το νερό επιταχύνει τον μεταβολισμό, ειδικά η κατανάλωση παγωμένου νερού αναγκάζει το σώμα, προκειμένου να το απορροφήσει, να το αραιώσει οπότε να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια. Το νερό ενισχύει το αίσθημα κορεσμού, ένα ποτήρι νερό πριν το φαγητό βοηθά να νιώσουμε χορτάτοι.

Το νερό ενισχύει την ενέργεια μας. Η αφυδάτωση προκαλεί κούραση με συμπτώματα εξάντλησης. Η σωστή ποσότητα νερού βοηθά την λειτουργία της καρδιάς όπως επίσης βοηθά το αίμα να μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα.

Λειτουργούν καλύτερα οι κλειδώσεις. Το νερό βοηθά στη λίπανση των κλειδώσεων, στην απορρόφηση των κραδασμών ,απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και μειώνει τις κράμπες.

Ενισχύει την καλή υγεία του δέρματος. Οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες είναι πιο βαθιές όταν έχουμε αφυδατωθεί. Το νερό ενυδατώνει τα κύτταρα του δέρματος κάνοντας το να φαίνεται νεότερο.

Βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Μαζί με τις φυτικές ίνες, το νερό είναι σημαντικό για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Το νερό βοηθά τα νεφρά να δουλέψουν καλύτερα. Η επαρκής κατανάλωση προλαμβάνει τον σχηματισμό αλάτων στα ούρα, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό κρυστάλλων, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων των νεφρών (νεφρολιθίαση).

Επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία και την διάθεση. Μπορεί να μην σκέφτεστε καθαρά, να μην έχετε καλή μνήμη, να μην συγκεντρώνεστε εύκολα όταν τα επίπεδα νερού είναι χαμηλά(λιγότερο από 4 ποτήρια την μέρα).Έρευνες δείχνουν ότι μια ήπια αφυδάτωση επηρεάζει από πολλές πλευρές την εγκεφαλική λειτουργία, την διάθεση, την μνήμη και αυξάνει την εμφάνιση πονοκεφάλων.

Το νερό βοηθά στην αύξηση της αθλητικής απόδοσης. Ήπια αφυδάτωση σημαίνει απώλεια 2% του νερού, είναι λογικό λοιπόν οι αθλητές να πρέπει να αναπληρώσουν τα υγρά που χάνουν μέσω του ιδρώτα, με την λήψη νερού και ηλεκτρολυτών (όπως νάτριο και κάλιο)για να διατηρήσουν την θερμοκρασία του σώματος χαμηλή, να έχουν δυνατούς μυς, δυνατή καρδιά ,δυνατό μυαλό και ενέργεια .

Το ερώτημα είναι πόσο νερό είναι αρκετό; Το 20%-30% του νερού το λαμβάνουμε από τους χυμούς, τον καφέ ,το τσάι άρα ενδείκνυται η κατανάλωση 8-12 ποτηριών νερού την ημέρα. Το μέτρο είναι απαραίτητο και στην κατανάλωση νερού. Η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί υπονατριαιμία λόγω της μεγάλης απώλειας νατρίου από τα ούρα οπότε μην το παρακάνετε.

Σκέψου αλλιώς! Σκέψου εσένα!

Ασλανίδη Αναστασία