Έξι τροφές για την έκθεση στον ήλιο

Αυτές είναι οι έξι τροφές, οι οποίες είναι ιδανικές για την έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι, καθώς βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού. 

Έξι τροφές για την έκθεση στον ήλιο

Το καλοκαίρι οι επιλογές σε φρούτα και λαχανικά είναι άφθονες. Περιέχουν πολύ νερό, βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού και την μείωση των ρυτίδων, επιπλέον ο θερμός καιρός επιβάλλει πιο ήπια μαγειρέματα (ψητά, στη σχάρα, βραστά) και ελαφριά γεύματα. Δοκιμάστε να εντάξετε τις παρακάτω καλοκαιρινές τροφές για να νιώσετε πιο υγιής και πιο όμορφοι.

• Φράουλες και κεράσια. Τα περισσότερα καλοκαιρινά φρούτα περιέχουν υψηλά ποσοστά βιταμίνης C, σε αυτά ανήκουν και οι φράουλες και τα κεράσια που καλύπτουν το 163% της ημερήσιας απαιτούμενης πρόσληψης ανά φλιτζάνι. Σου δίνουν μια αίσθηση ελαφρότητας και είναι πλούσιες σε νερό. Ανανεώστε τη γεύση στις σαλάτες προσθέτοντας λίγες φράουλες.

• Κολοκύθι. Αποδίδει μόνο 25 θερμίδες ανά φλιτζάνι, είναι πηγή βιταμίνης Α, καλίου και μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους, ψητό ,βραστό ακόμα και ωμό με φρέσκο τυρί ή ψητές γαρίδες.

• Κόκκινες πιπεριές. Περιέχουν το 317% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε βιταμίνη C και πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά που ενισχύουν την σύνθεση κολλαγόνου και την ανάπλαση του δέρματος. Ψητές με βασιλικό και ελαιόλαδο για ένα εύγεστο γεύμα.

• Ντομάτες. Η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο, β-καροτένιο και βιταμίνη C.Σύμφωνα με έρευνα του American Journal of Clinical Nutrition του 2012 μια διατροφή πλούσια σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά ενισχύει τη άμυνα του δέρματος στην φθορά της ηλιακής ακτινοβολίας, κατά την έκθεση μας στον ήλιο. Η περιεκτικότητα της ντομάτας σε λυκοπένιο αυξάνεται όταν μαγειρευτεί οπότε εκτός από ωμές μπορείτε να τις γευτείτε ψητές με λίγο βαλσαμικό ξύδι.

• Γκασπάτσο. Ένα είδος κρύας σούπας που εκτός από δροσερή είναι και ενυδατική και θρεπτική. Το βιταμινικό φορτίο των λαχανικών παραμένει αναλλοίωτο και εύκολα απορροφήσιμο από τον οργανισμό.

• Τσάι ιβίσκου. Έρευνες επιβεβαιώνουν το πλούσιο φορτίο του σε αντιοξειδωτικά συμπεριλαμβανομένου της βιταμίνης C και των ανθοκυανινών. Το βρίσκουμε σε μίγματα τσαγιού με βατόμουρα και κόκκινα φρούτα. Αποτελεί μια δροσερή εναλλακτική του καφέ καθώς συνδυάζει την καλή ενυδάτωση, την κατανάλωση ηλεκτρολυτών και αντιοξειδωτικών, απαραίτητων κατά την έκθεση μας στον ήλιο.

Σκέψου αλλιώς! Σκέψου εσένα
Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης
www.anastasia-aslanidi.gr