Μανιτάρια: Μια πολυβιταμίνη που... αδυνατίζει

Εάν ψάχνετε για μια φυσική πολυβιταμίνη στραφείτε στα μανιτάρια.

Μανιτάρια: Μια πολυβιταμίνη που... αδυνατίζει

Υπάρχουν τουλάχιστον 14.000 είδη αν και μόνο τα μισά είναι βρώσιμα. Μεταξύ των βιταμινών του συμπλέγματος Β που περιέχουν περιλαμβάνονται το παντοθενικό οξύ (Β5), η νιασίνη (Β3), η ριβοφλαβίνη (Β2), ο χαλκός και το σελήνιο. Τα μανιτάρια είναι πηγή πρωτεΐνης, καλίου, βιταμίνης D ,φυτικών ινών και ασβεστίου, όχι άσχημα για ένα τρόφιμο που είναι κατά 90% νερό!

Τα μανιτάρια έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν την χοληστερίνη, βοηθούν στην πρόληψη της νόσου Parkinson, Alzheimer’s και στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Το κάλιο είναι σημαντικό για την καρδιά, τους μύες και τα νεύρα. Τα μανιτάρια έχουν την ίδια ποσότητα καλίου με την πατάτα και την μπανάνα, για παράδειγμα ½ φλιτζάνι ψητά μανιτάρια πορτομπέλο έχουν την ίδια ποσότητα καλίου με μια μέτρια μπανάνα.

Συνέχεια σας αναφέρω ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα μανιτάρια και ειδικά τα πορτσίνι είναι πλούσια πηγή δυο ισχυρών αντιοξειδωτικών: της εργοθειονίνης και της γλουταθειόνης, ουσίες που ερευνώνται και για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες.

Τα μανιτάρια θα σας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους όχι γιατί έχουν μαγικές ιδιότητες αλλά γιατί αποτελούν ένα υγιεινό, νόστιμο πιάτο με λίγες θερμίδες και μπορούν θαυμάσια να υποκαταστήσουν το κρέας.

Ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος των μανιταριών για να διατηρήσουν το αντιοξειδωτικό τους φορτίο είναι το ψήσιμο (σύμφωνα με μια έρευνα του 2016) αν και το σωτάρισμα αναδεικνύει καλύτερα την γεύση και το άρωμα τους.

Αναμίξτε το μοσχαρίσιο κιμά με ψιλοκομμένα μανιτάρια για να έχετε ένα πιο υγιεινό και θρεπτικό μπιφτέκι. Προσθέστε τα στην ομελέτα, στο σάντουιτς ή στην πίτσα ,θα αυξήσει τον κορεσμό και την θρεπτική αξία του γεύματος.

Δεν είναι και λίγα τα πλεονεκτήματα των μανιταριών έτσι δεν είναι;

Σκέψου αλλιώς! Σκέψου εσένα

Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης
www.anastasia-aslanidi.gr