Υγιεινή διατροφή σε εστιατόριο - Τι να αποφύγετε, τι να επιλέξετε

Λατρεύουμε να τρώμε έξω, είτε για επαγγελματικούς είτε για κοινωνικούς λόγους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιβαρύνουμε την υγεία μας. Συνήθως τα γεύματα σε εστιατόρια και μαγειρεία είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, χοληστερόλη, αλάτι και θερμίδες.

Υγιεινή διατροφή σε εστιατόριο - Τι να αποφύγετε, τι να επιλέξετε

Κορεσμένα λιπαρά έχουν το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τροπικά έλαια φοινικέλαιο και λάδι καρύδας και φυσικά το βούτυρο. Τρόφιμα πλούσια σε αλάτι είναι τα καπνιστά, τα λαχανικά τουρσί και οι σάλτσες με βάση τη σόγια.
Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες και μείνετε συνεπής στο υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.

  • Επιλέξτε ψάρι. Ειδικά ο σολομός και ο τόνος περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών.
  • Ζητήστε να μην προσθέσουν επιπλέον αλάτι στο πιάτο σας.
  • Νιώστε ασφαλής να ζητήσετε το κρέας ή το ψάρι ψητό, βραστό ή στη σχάρα, ποσέ ή ατμού ή ακόμα βρασμένο σε ζωμό με ελαιόλαδο .
  • Αντικαταστήστε το συνοδευτικό του πιάτου σας με ψητά λαχανικά ή φρέσκια σαλάτα και ρύζι ατμού. Ζητήστε ελαφριά σος γιαουρτιού με μυρωδικά αντί για όποια άλλη σάλτσα.
  • Μοιραστείτε το επιδόρπιο, έτσι θα δοκιμάσετε περισσότερες γεύσεις από το να φάτε ένα ολόκληρο μόνοι σας.

Δείπνο σε κινέζικο

Αποφύγετε: Τα γουόν τον ,το γλυκόξινο χοιρινό ,το Lo Mein,το Moo shu.Είναι μαγειρεμένα με αρκετό λάδι ,αλάτι και περιέχουν υψηλά ποσοστά γλουταμινικού νατρίου.
Επιλέξτε: Θαλασσινά ατμού ή stir fried ,πιάτα με λαχανικά, ρύζι ατμού και κοτόπουλο.

Ιταλική Κουζίνα

Αποφύγετε: Γεμιστά ζυμαρικά με τυρί, ζυμαρικά με κρέμα γάλακτος. Στην πίτσα αποφύγετε τα πολλά αλλαντικά.
Επιλέξτε: Ζυμαρικά με σάλτσες που περιέχουν λαχανικά όπως η πριμαβέρα, σάλτσα μαρσάλα ή ζυμαρικά με θαλασσινά. Καλή επιλογή αποτελεί και το ριζότο. Επιλέξτε πίτσα με λεπτή ζύμη ,πολλά λαχανικά και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας. Συνοδέψτε με πράσινες σαλάτες και φυσικά κόκκινο κρασί.

Ελληνική Κουζίνα

Αποφύγετε: Παστίτσιο, Μουσακά, αρνί, γύρο, τυρόπιτες, κοκκινιστά κρέατα.
Επιλέξτε: Λαδερά φαγητά όπως γεμιστά, μελιτζάνες, ντολμαδάκια, πιάτα με θαλασσινά, ψάρι πλακί , χόρτα και πίτες με λαχανικά.

Ινδική Κουζίνα

Αποφύγετε: Πολλά πιάτα είναι μαγειρεμένα με βούτυρο γκι, φοινικέλαιο και γάλα.
Επιλέξτε: Κρέας μαγειρεμένο με μπαχαρικά(ταντούρι) , σις κεμπαμπ, πιάτα με λαχανικά όπως κουνουπίδι, αρακά, ντομάτες ,φακές και ρύζι .

Μεξικάνικη Κουζίνα

Αποφύγετε: Τάκος, κεσαντίγιας, τσιμιτσάνγκας. Είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι.
Επιλέξτε: Φαχίτας με κοτόπουλο, σούπα φασολιών, ψητές γαρίδες.

Υγιεινό fast food

Αποφύγετε: Τυρόπιτες, πατατάκια, σάντουιτς με τηγανητό κοτόπουλο, πατάτες τηγανητές, μπέργκερ.
Επιλέξτε: Σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης ή αραβική πίτα με ψητό κοτόπουλο ή γαλόπουλα, γιαούρτι με δημητριακά.

Σκέψου αλλιώς! Σκέψου εσένα
Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110