Το λάδι Μαρωνείας βραβεύτηκε στο Λονδίνο

To λάδι Μαρωνείας Ροδόπης πήρε το χάλκινο μετάλλιο σε διαγωνισμό στο Λονδίνο

Το λάδι Μαρωνείας βραβεύτηκε στο Λονδίνο

Ο Παναγιώτης Μαντενίδης είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και υπεύθυνος στην οικογενειακή προσπάθεια που έχει το όνομα «Synaxis», μια οικογενειακή πρωτοβουλία που στηρίζεται στην καλλιέργεια και την φροντίδα 5.000 ελαιοδέντρων στην περιοχή της Μαρώνειας.

Συνεχίζει μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τον παππού Παναγιώτη, πριν πολλά -πολλά χρόνια, με πενήντα δένδρα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με προσπάθεια, οικογενειακό πείσμα και μεράκι.

«Είναι μια οικογενειακή προσπάθεια. Όλοι μαζί προσπαθούμε, όλοι μαζί παλεύουμε με το μεράκι, με την αγάπη μας για το Μαρωνίτικο ελαιόλαδο γιατί τα δένδρα μας είναι στη Μαρώνεια, έχουμε αγάπη για τον τόπο, πιστεύουμε στις δυνατότητες τους, θέλουμε να την αναδείξουμε σε όλο τον κόσμο και αυτή την προσπάθεια που κάναμε τους τελευταίους έξι μήνες, με το λάδι , με τα σαπούνια που φτιάχνουμε και τα καλλυντικά είναι μια πρώτη προσπάθεια για να μπορέσουμε να βγάλουμε το ελαιόλαδο από τα στενά όρια της Θράκης και να το προωθήσουμε στην Ευρώπη την υπόλοιπη και γιατί όχι και στον κόσμο όλο » δήλωσε ο νεαρός Παναγιώτης στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Μιλά με αγάπη για τον τόπο του, αλλά και για την προσπάθειά της οικογένειάς του. «Είμαι από τους τυχερούς, ο παππούς μου ο Παναγιώτης ξεκίνησε με κάποια δένδρα στην Μαρώνεια για το χόμπι του, μετά ο πατέρας μου συνέχισε αυτή τη δουλειά, την εξέλιξε, απέκτησε γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, εξελίχθηκε και μετέφερε και σε μένα την αγάπη του για το ελαιόλαδο και για το τοπικό ελαιόλαδο της Μαρώνειας. Μετά εγώ έψαξα, παρακολούθησα, κάποια σεμινάρια για τη γνώση, μελέτησα το θέμα της αρμονίας του ελαιολάδου με το φαγητό και είδα πώς μπορεί το Μαρωνίτικο ελαιόλαδο να γίνει πιο γνωστό. Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει το Μαρωνίτικο ελαιόλαδο και εμείς θέλουμε αυτό να το αλλάξουμε» δηλώνει.

Μιλώντας γι αυτές τις πρώτες προσπάθειες σημειώνει πως όταν έβγαλαν το ελαιόλαδο θέλησαν να το προβάλλουν γι αυτό και συμμετείχαν στην 3η Gourmet Exhibition στην Θεσσαλονίκη προβάλλοντας την περιοχή, αποσπώντας το δεύτερο βραβείο κοινού.» Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μας. Δεν περιμέναμε να έχει τόση απήχηση, ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι. Μετά είπαμε να κάνουμε το βήμα παραπάνω συμμετέχοντας στον διαγωνισμό ποιότητας ελαιολάδου στο Λονδίνο, όπου εκεί πήραμε το χάλκινο βραβείο και πολύ καλά σχόλια και πολύ καλές κριτικές και επίσης δεχθήκαμε και συγχαρητήρια που ασχολούμαστε με μια τόσο εξωτική ποικιλία, όπως είναι η Μαρωνίτικη και προσπαθούμε να την αναδείξουμε.»

Ακουμπά με σεβασμό κι αγάπη στις προσπάθειες του παππού και του πατέρα του. «Συζητούσα και με τον πατέρα μου πώς γίνεται από πενήντα δένδρα, να φτάσεις τα 5.000 και να συνεχίζεις;» αναρωτιέται χαμογελώντας και προσθέτει « σίγουρα ο παππούς θα ήταν περήφανος γι αυτή την προσπάθεια. Όντως είναι ένα ερώτημα: «Τι θα έλεγε ο παππούς;»» Μιλώντας για τις προσπάθειες του σήμερα σημειώνει πως «Όταν ξεκινάς κάτι καινούργιο, όσο προετοιμασμένος και να είναι είσαι, η πράξη διαφέρει από την θεωρία . Είχαμε προβλήματα με μεταφορικές εταιρείες συν όλα τα άλλα. Το γεγονός ότι είμαστε μακριά από το κέντρο δυσκολεύει τις κινήσεις μας, το κόστος της μεταφοράς , αλλά και η δυσκολία να βρεις τους κατάλληλες συνεργάτες, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν. Αυτός ήταν και ένας πρώτος σκόπελος. Από εκεί και πέρα είμαστε νέοι, έχουμε το μεράκι και την αγάπη για τη δουλειά μας και θα τα ξεπεράσουμε» δηλώνει με αισιοδοξία.

Ο νεαρός Παναγιώτης μιλά με καμάρι για την ποιότητα του λαδιού που παρασκευάζει «Το λάδι μας έχει βάση την Μαρωνίτικη ποικιλία, είναι μια εξωτική ποικιλία, συνήθως, ο κόσμος είναι συνηθισμένος από άλλες ποικιλίες, της Κορώνης , της Καλαμάτας κ.α. Αυτό που προκάλεσε το ενδιαφέρον του κόσμου έξω ήταν ένα λάδι πολύ ισορροπημένο, γευστικά με βελούδινη υφή και επίγευση και έχει εξαιρετικά αρώματα και είναι εξαιρετικά φρουτώδες. Ήταν κάτι που δεν περίμεναν να δουν» δηλώνει και μιλά για ένα θετικό feedback, που ξεκίνησε μ’ αυτή την προσπάθεια. «Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι ο κόσμος θέλει το Μαρωνίτικο ελαιόλαδο, είμαστε σε συζητήσεις για να μπορέσουμε να το κάνουμε και πράξη.» δηλώνει κι αποκαλύπτει τον επόμενο στόχο: «Ο επόμενος στόχος για μας είναι να γνωρίσει το κοινό την εταιρεία μας. Έχουμε στο πρόγραμμα μας να καταστήσουμε επισκέψιμους τους ελαιώνες μας, να έρχονται, να μας γνωρίζουν κι εμάς και τους ελαιώνες, να συζητάμε για την σύγχρονη ελαιοκομία, να δούμε δηλαδή πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το ελαιόλαδο και την ελιά και μέσω αυτών των βημάτων να προωθήσουμε την Μαρωνίτικη ποικιλία μπρος τα έξω.»

Βοήθησαν καθόλου οι σπουδές στο χώρο της Φυσικής; Ρωτήσαμε τον νεαρό ελαιοπαραγωγό για να απαντήσει πως στα παραπροϊόντα του ελαιολάδου ναι . «Η εισαγωγή και η εξαγωγή είναι πιο πολύ βιωματική. Προσπαθούμε να τηρούμε τις ορθές πρακτικές που προτείνει το διεθνές συμβούλιο ελαιολάδου για να έχουμε ένα ποιοτικό προϊόν» λέει και σπεύδει να συγχαρεί τα Θρακικά ελαιόλαδα, όπως λέει γιατί κι άλλα ελαιόλαδα τιμήθηκαν με διάκριση στον διαγωνισμό του Λονδίνου κι αυτό είναι πάρα πολύ θετικό. «Οι ωραίες πρωτοβουλίες αυξάνονται κι εμείς μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουμε στον ελαιοκομικό χάρτη.»

24 στα 25 ο Παναγιώτης σήμερα κοιτά στα μάτια τους συνομήλικους του και τους λέει: «Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά μπορούμε με μεράκι και δουλειά πολύ να πετύχουμε κάποιους στόχους. Με πολύ δουλειά να φτάσουμε κοντά στα όνειρά μας.» δηλώνει και προσθέτει «Θα ήθελα να δω κάποια στιγμή ότι ταξιδεύοντας στον κόσμο, ο κόσμος θα γνωρίζει, εκτός από τις ήδη γνωστές ποικιλίες, και την Μαρωνίτικη ποικιλία. Μας αρέσει να υπάρχουν και θετικά σχόλια για την Μαρωνιτική ποικιλία.»

Φώτο:Παναγιώτης Μαντενίδης

Ρεπορτάζ –κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

ΠΗΓΗ: ert.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110