Βιταμίνη D: Το παράδοξο μιας βιταμίνης

Γνωρίζουμε, χωρίς αμφιβολία, τον ρόλο της βιταμίνης D στην καλή υγεία των οστών επειδή συμβάλλει στην αύξηση της απορρόφησης ασβεστίου.

Βιταμίνη D: Το παράδοξο μιας βιταμίνης

Στοιχεία πρόσφατων ερευνών συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D με τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2 και ίσως καρκίνο μαστού, προστάτη και παχύ εντέρου. Αυτό που κάνει μοναδική την βιταμίνη D είναι το γεγονός ότι είναι ταυτόχρονα και ορμόνη του οργανισμού. Παρόλη την ικανότητα σύνθεσης της βιταμίνης από τον ήλιο, το 40 με 75% τω ατόμων παρουσιάζουν έλλειψη.

Γιατί;

Η βιταμίνη D δεν υπάρχει σε αφθονία στη διατροφή και ο ήλιος δεν αποτελεί αξιόπιστη πηγή. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ικανότητα του δέρματος να τη συνθέσει. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η εποχή, η ώρα της ημέρας, η ατμοσφαιρική ρύπανση , το αντηλιακό, η ηλικία και το χρώμα. Οι δερματολόγοι συνιστούν την χρήση αντηλιακού και συμπληρωμάτων βιταμίνης D για αποφυγή της επικίνδυνης ηλιακής ακτινοβολίας.

Καλύτερες πηγές βιταμίνης D

Ο ήλιος είναι η καλύτερη πηγή αλλά δεν μπορούμε να ορίσουμε πόση ώρα έκθεσης είναι αρκετή για την σύνθεση επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D χωρίς να κινδυνεύουμε.
Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια και γαλακτοκομικά εμπλουτισμένα με βιταμίνη D μπορεί να είναι αρκετή. Η βιταμίνη είναι σταθερή κατά την επεξεργασία των τροφών και δεν επηρεάζεται η δραστικότητα της.

Το κρέας, οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά και οι σπόροι δημητριακών καρπών αποτελούν πολύ φτωχές πηγές. Σε άλλη περίπτωση ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη D μπορεί να καλύψει το κενό της διατροφής. Υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης D που μπορεί να οφείλεται στην χρήση συμπληρωμάτων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως υπερασβεστιαιμία. Συμβουλευτείτε τον Ενδοκρινολόγο για την ορθή χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής.

Σκέψου αλλιώς! Σκέψου εσένα

Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης
www.anastasia-aslanidi.gr