Οι «Γιάντες» των Εξαρχείων... (pic)

Στη συνοικία που πάλλεται η καρδιά μιας ασυμβίβαστης νιότης, ανακαλύπτει κανείς τα πιο όμορφα στέκια.

Οι «Γιάντες» των Εξαρχείων... (pic)

«Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς τους ίδιους». Αν ο Καβάφης δεν είχε γράψει αυτούς τους στίχους για την Αλεξάνδρεια της φαντασίας του, θα μπορούσε να αναφέρεται στα Εξάρχεια – σε αυτό τον σύγχρονο λαβύρινθο ιδεών και εξεγέρσεων στο κέντρο της Αθήνας. Η συνοικία που αγαπήσαμε περισσότερο όσοι ενηλικιωθήκαμε με το μεταπολιτευτικό όνειρο, συνεχίζει ακόμα και σήμερα να προεκτείνει τις μέρες μας.

Στους κόλπους της, εκεί όπου πάλλεται η καρδιά μιας ασυμβίβαστης νιότης, ανακαλύπτει κανείς τα πιο όμορφα στέκια. Τόπος συνάντησης για καλό φαγητό το εμβληματικό εστιατόριο «Γιάντες» στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου –με την μοναδική αυλή του, τα πολύ προσεγμένα πιάτα, τις προσιτές τιμές και το ευγενέστατο προσωπικό.

Σημείο αναφοράς καθώς γειτνιάζει με το θερινό σινεμαδάκι «Ριβιέρα», δεσπόζει σε ένα δρόμο με αρχιτεκτονικά μέτωπα άλλης εποχής, με καφέ, εστιατόρια, αλλά και σχολές θεάτρου, με περιθωριακούς εκδοτικούς οίκους, με ό,τι μπορείς να φανταστείς. Πόλος έλξης όχι μόνο για στιλάτους Έλληνες αλλά και για ξενόγλωσσους κατοίκους της πρωτεύουσας, με έμφαση κυρίως στη Γαλλική γλώσσα.

Πολλά μεσημέρια ή βράδια μάς φέρνει ο δρόμος μας εκεί, όπου μας υποδέχονται ζεστά χαμόγελα υποσχόμενα άψογη εξυπηρέτηση. «Ψυχή της ομάδας» ο εγκάρδιος και αλέγρος Αλέξανδρος από τα χέρια του οποίου έχω πιει, εκτός των άλλων, τον καλύτερο εσπρέσο της πόλης!

Γιάντες, Βαλτετσίου 44, Εξάρχεια