Κουρκουμάς: Τελικά μας ωφελεί;
Είναι συγγενής με το τζίντζερ και έχει αυτό το υπέροχο πορτοκαλί χρώμα. Είναι γνωστό μπαχαρικό στις κουζίνες της Ασίας, Ινδίας και Μέση Ανατολής. Έχει χρησιμοποιηθεί και στην Ιατρική κυρίως στην Ινδία, για την αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων. Τελευταία ο κουρκουμάς προωθείται πολύ ως σούπερ τροφή για την πρόληψη του καρκίνου, τη μείωση της θλίψης και άλλα. Για να δούμε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει:
1) Κατάθλιψη. Η κουρκουμίνη είναι η πιο γνωστή ένωση του κουρκουμά. Οι επιστήμονες έχουν ενθουσιαστεί με την πιθανή ικανότητα της κουρκουμίνης στη μείωση της θλίψης και την ενίσχυση της δράσης των αντικαταθλιπτικών. Μέχρι τώρα όμως τα αποτελέσματα των ερευνών είναι συγκεχυμένα.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
2) Διαβήτης. Η κουρκουμίνη βοηθά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών και στη διατήρηση του σακχάρου σε σταθερό επίπεδο. Με αυτό τον τρόπο θεωρείται ότι βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2. Σε μελέτη που αφορούσε 240 ενήλικες με προδιαβήτη βρέθηκε ότι η λήψη κουρκουμίνης μείωσε τις πιθανότητες εμφάνισης του. Η έρευνα συνεχίζεται.
3) Ιώσεις. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε μια μικρή ατονία πιείτε ένα τσάι με λίγο κουρκουμά. Η κουρκουμίνη βοηθά στην αντιμετώπιση διαφόρων ιώσεων, από την απλή γρίπη μέχρι τον έρπη. Κρατήστε στο μυαλό σας ότι ο κουρκουμάς περιέχει μόνο 3% κουρκουμίνη και ότι το σώμα δεν την απορροφά όλη, οπότε ένα φλιτζάνι τσάι με κουρκουμά δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική θεραπεία.
4) Υψηλή χοληστερίνη. Οι έρευνες σχετικά με την ικανότητα του να προστατεύσει την καρδιά σου είναι ανάμικτες. Μερικές βρήκαν ότι μπορεί να μειώσει την LDL («κακή») χοληστερόλη ενώ άλλες κατέληξαν ότι δεν υπάρχει καμιά επίδραση. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να ερευνούν την καρδιοπροστατευτική δράση του κουρκουμά. Μια μικρή μελέτη βρήκε ότι ο κουρκουμάς μείωσε τον κίνδυνο καρδιακών ανακοπών σε άτομα που είχαν κάνει μπάι πας.
5) Αρθρίτιδα. Έχει αποδειχθεί η ικανότητα του κουρκουμά να ανακουφίζει από τον πόνο των αρθρώσεων, την δυσκαμψία και την φλεγμονή. Παρ’ όλα αυτά χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία πριν ο κουρκουμάς γίνει κομμάτι της θεραπείας. Εάν αποφασίσετε να τον χρησιμοποιήσετε για τους πόνους των αρθρώσεων τότε συνδυάστε το με μαύρο πιπέρι για να αυξήσετε την απορρόφηση του.
6) Καρκίνος. Σε έρευνες που έχουν γίνει στο εργαστήριο έχει διαπιστωθεί ότι ο κουρκουμάς σταματά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και βοηθά στη λειτουργία των αποτοξινωτικών ενζύμων. Αυτό που οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει είναι τι θα συμβεί στον οργανισμό του ανθρώπου μετά την κατανάλωση κουρκουμά. Ο κουρκουμάς μπορεί να προκαλέσει παρεμβολές σε κάποια φάρμακα της χημειοθεραπείας. Οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
7) Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (Σ.Ε.Ε). Μια πρόσφατη έρευνα που περιλαμβάνει και μια πειραματική μελέτη σε 207 ενήλικες και μια άλλη σε ποντίκια, έδειξε ότι ο κουρκουμάς βελτίωσε τα συμπτώματα του Σ.Ε.Ε όπως τον κοιλιακό πόνο. Αναμένουμε αποτελέσματα περαιτέρω ερευνών.
8) Πονοκέφαλοι. Δεν είναι παράξενο που ο κουρκουμάς προτείνεται για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων και ιδιαίτερα των ημικρανιών εξαιτίας της συγγένειας του με το τζίντζερ. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά στοιχεία για τη αποτελεσματικότητα του.
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης