Οι τροφές που ανεβάζουν το σάκχαρο όσο ένα γλυκό

Δεν είναι μόνο τα γλυκά και τα ανθρακούχα ποτά που μπορούν να εκτοξεύσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας στα ύψη, αλλά και καθημερινές τροφές.

Οι τροφές που ανεβάζουν το σάκχαρο όσο ένα γλυκό

Οι υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και οι πατάτες, καθώς και ορισμένα φρούτα και λαχανικά, μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα όπως τα γλυκά, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς σοβαρών προβλημάτων υγείας.

«Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει ήπιες αυξήσεις στη ζάχαρη. Απελευθερώνει ινσουλίνη για να απορροφήσει την παραπάνω ζάχαρη», εξηγεί ο σύμβουλος υγείας Steve Bennett στην Daily Mail.

Ωστόσο, καθημερινά τρόφιμα μπορεί να έχουν αυτό το αποτέλεσμα. «Και αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ινσουλίνη ενεργοποιείται τόσο συχνά που τα κύτταρα γίνονται λιγότερο ευαίσθητα στην ινσουλίνη και δεν απορροφούν την παραπάνω γλυκόζη στο αίμα τόσο αποτελεσματικά», υποστηρίζει.

Είναι απολύτως φυσιολογικό τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να αυξάνονται απότομα μετά την κατανάλωση τροφής. Σε υγιείς ανθρώπους, η κατανάλωση ενός γεύματος, ειδικά ενός γεύματος πλούσιου σε υδατάνθρακες, θα ενεργοποιήσει το πάγκρεας να απελευθερώσει ινσουλίνη για να επαναφέρει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στο φυσιολογικό.

Έχει σημασία ο συνδυασμός τροφών

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι οι «ένοχοι» που αυξάνουν το ζάχαρο, εκτός από τα γλυκά.

Ένα παράδειγμα τροφής με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι τα ζυμαρικά. Οι υδατάνθρακες στα ζυμαρικά διασπώνται σχετικά γρήγορα στο έντερο, απελευθερώνοντας ζάχαρη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα σε ορισμένα άτομα. Άλλα τρόφιμα είναι οι πατάτες, το ρύζι και τα δημητριακά πρωινού.

«Οτιδήποτε είναι υδατάνθρακας θα μετατραπεί σε ζάχαρη», λέει ο Μπένετ.

Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών, των δημητριακών ολικής άλεσης, των οσπρίων και ορισμένων φρούτων, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν, με αποτέλεσμα μια πιο ελεγχόμενη απελευθέρωση σακχάρου και λιγότερες αιχμές.

Ο συνδυασμός τροφών είναι επίσης πολύ σημαντικός όσον αφορά την ελαχιστοποίηση των αυξομειώσεων του σακχάρου στο αίμα, εξηγεί ο σύμβουλος υγείας.

Δημητριακά

«Τα δημητριακά είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τις πολύ απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα», λέει ο Μπένετ.

Ένα μπολ με νιφάδες καλαμποκιού έχει αποδειχθεί ότι έχει την ίδια επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με περισσότερα από οκτώ κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Αλλά το γιαούρτι, οι ξηροί καρποί και τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υγιή λίπη, βοηθώντας στη μείωση της απόκρισης του οργανισμού στο σάκχαρο του αίματος σε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Για παράδειγμα, ενώ μια φέτα τοστ από μόνη της θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, η προσθήκη αυγών που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά θα μπορέσει να σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερο χρόνο, με αποτέλεσμα μια πιο επίπεδη απελευθέρωση σακχάρου.

Ρύζι

Το καστανό ρύζι θεωρείται συχνά πιο υγιεινό από το λευκό, επειδή έχει φυσικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο και άλλα θρεπτικά συστατικά — αλλά εξακολουθεί να είναι υδατάνθρακας και μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πατάτες

Πουρές, τηγανητές, ακόμη και βραστές… οι πατάτες αποτελούν μία από τις τροφές που μπορούν να προκαλέσουν απότομη αύξηση του σακχάρου.

Είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες που τα καθιστά μια τόσο αλμυρή «βόμβα» ζαχάρου, αλλά συνδέεται επίσης με τον τρόπο παρασκευής τους και με τι σερβίρονται.

Το να τις φάτες κρύες και βραστές μπορεί να δημιουργήσει ανθεκτικό άμυλο, το οποίο έχει μικρότερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος.

Το να σερβίρετε πατάτες ως μέρος ενός γεύματος με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή λίπη μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της πέψης και να δημιουργήσει μια πιο σταδιακή απελευθέρωση γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος.

Τροπικά φρούτα

Το να τρώτε ένα φρούτο ως απογευματινό σνακ είναι μια αρκετά υγιεινή πρακτική, αλλά ο σύμβουλος υγείας υπενθυμίζει ότι δεν είναι όλα τα φρούτα ίδια.

Τα τροπικά φρούτα, όπως οι μπανάνες, τα μάνγκο και οι ανανάδες, μπορούν να προκαλέσουν απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος, επομένως είναι καλύτερο να επιλέξετε μια χούφτα μούρα.

Πηγή: iatropedia.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110